Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

Ook Cargill wil herziening ethanolbeleid VS

Minneapolis - Graanconcern Cargill vindt dat de Amerikaanse overheid nog eens naar de bijmengverplichting voor ethanol moet kijken. Iedere maisverbruiker zal minder mais moeten verwerken, zegt topman Greg Page in een interview met nieuwszender CNBS.

Volgens Page kan het niet zo zijn dat alleen de veehouders en de maisverwerkers de last dragen van de hoge maisprijs. Begin deze week luidde de veehouderijsector in de VS de noodklok over de hoge maisprijs. De sector wil dat de overheid de bijmengverplichting voor bioethanol versoepelt, staat in een petitie van negentien organisaties van veehouders en zuivel- en vleesproducenten. Zij vrezen dat veel bedrijven hun veestapels moeten inkrimpen. “Sommige bedrijven gaan failliet en er gaat veel werkgelegenheid verloren. De economische schade zal groot zijn.”
De maistelers, verenigd in de National Corn Growers Association, vinden de verklaring voorbarig. “De mais moet nog worden geoogst”, zegt voorzitter Garry Niemeyer. “Bovendien is er een grote voorraad bioethanol. De droogte heeft ook grote gevolgen voor maistelers en verwerkers. De hele Amerikaanse landbouw moet samen oplossingen bedenken.”
Vorige week vroeg de AFIA, de vereniging van Amerikaanse diervoederfabrikanten, de Amerikaanse president Barack Obama om minder granen voor de ethanolproductie in te zetten.

Laatste reacties

 • haverboer1

  het lijkt er weer op dat de veehouderij goedkoop voer moet hebben ten laste van de akkerbouw.

 • agratax2

  Hier wordt weer duidelijk, dat het milieu evenals de akkerbouw op het tweede plan komen. Wordt het eten en voer duurder moet meteen de biobrandstof aan de schandpaal. Als het milieu alleen maar van belang is zolang het geld oplevert of beter geen geld kost, dan kunnen we toch niet over en milieu beleid spreken.

 • joannes

  Het is toch logisch dat men de ethanol mais verbruik betrekt bij de huidige problemathiek! De hele economie is gebaseerd op alternatieven vinden voor problemen. Het is gelukkig dat zo´n volume beschikbaar is. Zijn de prijzen nog niet hoog genoeg? En daarbij..... is er in Nederland zoveel minder te oogsten?

 • natuurboer

  Om ethanol uit mais te maken wordt er evenveel fossiele energie verbrukt dan het aan energie uit ethanol oplevert. Ook wetenschappers uit Wageningen zeggen dat.
  Op het internet is daar genoeg informatie over te vinden.
  Met ethanol uit mais haal je dus geen milieuwinst.

 • Mozes

  Alleen van de ethanolproductie uit rietsuiker in Brazilië is bekend dat deze een energierendement heeft van 60%. De energie-input van rietsuiker is erg laag terwijl Brazilië heel veel zonuren heeft.
  Maisteelt heeft een veel hogere energie-input terwijl de zonkracht in de VS veel lager is.
  Hier in Noord-West Europa waar maïs wordt geteeld voor biogasinstallaties kan er nauwelijks nog enig energie-rendement zijn. Eerst de maisteelt met hoge energie-input en weinig zon, dan de oogst waarbij extra fijn gehakseld moet worden wat zeer veel dieselolie kost en het inkuilen waarbij ook nog de nodige verliezen optreden. Dan het uitkuilen en warmteverlies in de biogasinstallatie. Daarna nog het warmteverlies van de gasmotor die de stroomagregaat aandrijft.
  Als ik uitga van het rendement in Brazilië kan er vrijwel geen energie-rendement uit een biogasinstallatie gehaald worden.

 • denker123

  Ethanol uit rietsuiker in Brazilie krimpt alleen maar de laatste jaren,nu moet er weer veel subsidie tegenaan om de verouderde rietvelden weer opnieuw aan te planten is er dan wel rendement,Brazilie is al meer dan 30 jaar volop ethanol uit rietsuiker aan het maken?.Hier in de V.S.komt dit artikel niet verder dan de landbouwpers.In de media wordt er geen woord over ethanol gezegd.Niemand wil ethanol hier vrijwillig tanken ,het is door de consument al lang afgeschreven ,daarom is het verplicht bijgemengd.Ethanol wordt alleen door de akkerbouwers en de multinationals op handen gedragen.maar vroeg of laat komt deze leugen toch uit als er geen milleu winst is,daar zijn alle neutrale wetenschappers het nu wel over eens ,

 • denker123

  agratex1,volgens u komt er een watertekort Maar als u denkt dat de akkerbouwprijzen niet hoog genoeg zijn,mag er ineens wel veel water en meststoffen gebruikt worden voor biobrandstoffen zonder enig rendement,die overal verplicht bijgemengd moeten worden.Waaris de vrijheid van de mensen gebleven?.

 • jan10

  Mischien is aardolie nog veel te goedkoop voor deze alternatieven,maar leert men er wel veel van.
  In ieder geval ruimt het lekker op.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.