Akkerbouw

Nieuws

Oogsten op de Balkan gaan verloren door droogte

Belgrado - Door droogte is dit jaar al ongeveer de helft van alle mais, soja, graan, groenten en fruit in Servië verloren gegaan.

"Op de hele Balkan kampen boeren met problemen door de droogte", zegt analist Misa Brkic.

Sinds juni kreeg de Balkan al vier hittegolven te verwerken. "Boeren rapporteren overal schade, maar de landen in deze regio doen bijna niets om de landbouwstrategie te veranderen", zegt Brkic. "Landbouw staat hoog op de agenda, maar het blijft bij woorden."

De Kamer van Koophandel van Servië (PKS) schat de schade door de droogte dit jaar op 1,7 miljard euro. Servië, de grootste landbouwproducent in de regio, moet zo'n 1,6 miljard euro investeren irrigatiesystemen die nu nog maar 4 procent van de bruikbare landbouwgrond dekken.

Landbouw is de belangrijkste exporttak van Servië.

Dat oogsten verloren gaan, heeft ook gevolgen voor de productie van vlees, eieren en melk en de voedselprijzen. Consumenten in Servië zagen de prijs van vlees in de afgelopen twee weken met 10 procent stijgen.

In buurland Bosnië-Herzegovina schat de overheid de schade aan de oogsten op 800 miljoen euro. De landbouwsector is goed voor 20 procent van de werkgelegenheid in het land.

De Wereldbank keurde in mei van dit jaar een lening van 32 miljoen euro goed om het irrigatiesysteem in Bosnië te verbeteren. Volgens de bank hebben de Balkanlanden "een groot agrarisch potentieel", maar lijden ze onder een gebrek aan infrastructuur en strategie.

In Kroatië wordt minder dan 1 procent van de landbouwgrond (16.000 hectare) geïrrigeerd. Kroatië hoopt op Europees geld, als het volgend jaar het 28ste lid van de Europese Unie wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.