Akkerbouw

Nieuws 683 x bekeken 1 reactie

Nog te nat voor SPNA-aardappelproef

Munnekezijl -Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) doet op dit moment een proef met een slangenstelsel waarbij iedere aardappelplant afzonderlijk water en messtoffen krijgt. Dat gebeurt in opdracht van LTO Noord.

Doel is om in droge jaren meer kwaliteit en opbrengsten te generen. Het tegenvallende weer gooit dit jaar echter wel wat roet in het eten. Het is te nat.

In de praktijk bestaat het proefveld van SPNA uit 84 kleine veldjes met twee aardappelrassen: Kondor en Victoria. Daar loopt een slang die is aangesloten op een pomp die druk zet. De slang heeft elke 20 centimeter een gaatje waar het water vervolgens uitspuit. Aan de slang zit ook een extern pompje die er kunstmest doorheen kan trekken. In combinatie met het water kan er naast gewoon water dus ook apart meststof toegediend worden.

"In droge jaren kan die methode uitkomst bieden. De kwaliteit en opbrengst van de aardappelen gaan dan sterk vooruit", legt Douwe Werkman van SPNA uit. "Dat daar veel winst valt te behalen, wijzen soortgelijke methodes in droge landen als Egypte en Israël wel uit."

Hoeveel winst is lastig te zeggen, vindt Werkman. "Het natte weer van de laatste tijd geeft ons weinig gelegenheid om de methode in de praktijk uit te proberen. Het is daarom lastig om voorlopige conclusies te trekken."

Eén reactie

  • agratax2

    Naar mijn idee is er zeer veel bekend over het druppel systeem ook in open teelt. Miljoenen ha ś droge grond (woestijn) over de hele wereld worden op deze wijze geïrrigeerd ook voor pieper teelt. Druk op de leiding is bij het systeem niet nodig het water loopt vanzelf uit de druppelaar en de meststof gaat eenvoudig via een mengvat de leiding in. Wat doet Nederland weer moeilijk als het eenvoudig kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.