Akkerbouw

Nieuws

Nieuwe variant rhizomanie komt steeds vaker voor

Doetinchem - Een variant van het rhizomanievirus (AYPR) doorbreekt steeds vaker de resistentie van bestaande suikerbietenrassen.

Dat meldt kennis- en onderzoekscentrum IRS.

Vooral telers in Zeeland, Flevoland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden hebben er last van. Enkele Flevolandse telers hebben vorig jaar door het virus flinke opbrengsten verloren. Al valt de schade volgens IRS over het algemeen nog mee.
"De eerste meldingen waren al in 2005, maar sindsdien steekt de variant ieder jaar vaker de kop op. Al gaat het in de meeste gevallen om kleine plekjes in de percelen", legt Elma Raaijmakers, onderzoeker ziekten en plagen van IRS, uit. "Het virus, dat een lager suikergehalte veroorzaakt, komt vooral voor op kleigronden."

De gevolgen van het virus worden door telers overigens slecht herkend, stelt Raaijmakers. "De symptomen zijn steile bladeren, een lichtere bladkleur en meer hoogte. Pas onder de grond is echt duidelijk te zien dat de suikerbieten besmet zijn."
Op dit moment is er één ras bestand tegen de variant van rhizomanie. Maar kwekers zijn druk bezig om rassen te ontwikkelen met een aanvullende resistentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.