Akkerbouw

Nieuws 2066 x bekeken

'Nieuw bemestingsadvies nodig voor akkerbouw'

Westmaas – Er moet een nieuw bemestingsadvies komen voor de akkerbouw. Het advies moet meer rekening houden met de voordelen van rijenbemesting en mineralenconcentraten voor de telers.

De huidige adviezen gaan te veel uit van de commerciële belangen van de producenten en leveranciers van meststoffen, zei bemestingsspecialist Johan Aarnoudse van toeleveringsbedrijf Van Iperen op de Aardappeldemodag in Westmaas. "Uit onderzoek blijkt dat de toepassing van rijenbemesting en het gebruik van mineralenconcentraten de opbrengsten van aardappelen verhoogt of op zijn minst stabiel laat. Bovendien verlaagt het de CO2-footprint en de teler bespaart op bemestingskosten."

Telers gebruiken dan minder kunstmest. Aarnoudse: "Maar de telers willen de voordelen benutten. Dat moet je niet tegen willen houden. Je zag dat vroeger ook bijvoorbeeld bij de bestrijding van de koolvlieg. Daar werd granulaat voor gebruikt, maar toen er een goedkopere zaadcoating kwam werd de toepassing van granulaat overbodig. Bovendien wordt mestverwerking verplicht, dan komt er meer concentraat beschikbaar. De overheid moet alleen bovengrondse toediening van het concentraat toestaan. Dan kun je breder werken."

Of registreer je om te kunnen reageren.