Akkerbouw

Nieuws 1889 x bekeken 9 reacties

Nestlé: geen voedsel meer voor biobrandstof

Zürich - Peter Brabeck, de topman van Nestlé, 's werelds grootste fabrikant van levensmiddelen, wil niet meer dat voedsel wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof. Volgens hem worden de voedselprijzen op deze manier sterk opgedreven en komt er een ongezonde relatie tussen de prijs van voedsel en die van olie.

Brabeck zegt in de Zwitserse krant SonntagsZeitung geen tegenstander te zijn van biobrandstof, maar vindt dat die dan op een andere manier geproduceerd moet worden. "Het probleem is dat bijna de helft van de Amerikaanse maisproductie en 60 procent van het Europese raapzaad wordt gebruikt voor brandstof", stelt Brabeck vast.

De topman liet weten dat de prijzen die Nestlé in het tweede deel van het jaar moet betalen voor basisgrondstoffen als melk, koffie en cacao zullen dalen. Maar als de situatie rond de prijzen blijft zoals nu, zal het bedrijf op middellange termijn wel de gevolgen merken. Nestlé is bekend van onder meer Nescafe-koffie, Kitkat-repen en Maggisoep.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Het is te gek voor woorden dat een multinational de politiek hier over moet aanspreken. Goed of slecht het is niet goed te praten dat de politiek .het CDA voorop dit ontkent als oorzaak. Men roept dat er voedsel schaarste komt dat men omdat te voor komen mensen als Verburg (CDA) tonnen betaald om een oplossing te zoeken.Dat boerenbedrog organisatie LTO het heeft over voedselvoorraden aanleggen.
  Vroeger zei men de vervuiler betaald. Nu is het zover dat men om het afval te vergassen zoveel subsidie ( geld van de burger) krijgt dat men geld toe krijgt voor het afval.

 • HvdR

  Ook hier zou eigenlijk de wet van de markt moeten gelden, namelijk dat die middels het prijsniveau het aanbod stuurt. Maar de overheid vind het nodig om het marktmechanisme te verstoren door met onheuse stimuleringsmaatregelen de een ten opzichte van het ander voor te trekken met als gevolg dit soort toestanden.
  Overheid, laat de markt eens een keer met rust, want je bent eerder de oorzaak dan de oplossing van het probleem! Zucht...

 • jan10

  Nestle is inderdaad bekend van luxe troep ,die we niet nodig hebben ,dus ook geen Nestle.

 • agratax2

  Ik zit weer in Afrika en hier is e prijs van een gepofte maiskolf om te huilen. Een kolf aan de kant van de weg brengt nauwelijks de kosten op van een Monsanto zaadje. een kolfje rond Euro 0,02. Dit is de kostprjs van een Monsanto zaadje. Is roosteren en telen gratis. Zo komen de boeren nooit verder en zal de honger blijven bestaan in dit eel van de wereld, wat Nestlé ook bedenkt aan mooie verhalen. met deze prijzen is Nestlé koffie en witmakers voor deze boeren onbereikbaar. Gelukkig telen ze eigen koffie en thee dan maar zonder wit maker.

 • Gerjo-Kompier1

  Geen medelijden met Nestle, die via deze weg pleit voor een betere inkoopmacht voor zichzelf.
  Ik ben ook geen voorstander van biobrandstoffen gemaakt van voedsel, maar zie wel in dat het (voorlopig) een noodzakelijk kwaad is. Want wat gebeurt er met de voedselprijzen als een produktiepotentieel voor 9 a 10 miljard monden alleen gebruikt wordt om 7 miljard mensen te voeden? Veel agrarische bedrijven zullen vanwege te lage prijzen moeten stoppen. De maatschappij wordt geconfronteert met nog verder stijgende olieprijzen, als alternatieven verdwijnen......
  Een alternatief is de overtollige lanbouwgronden te gebruiken voor de teelt van niet voedselgewassen/natuurlijke materialen zoals katoen, vlas en andere vezelgewassen. Ter vervanging van synthetische vezels gemaakt uit fossiele brandstoffen.
  Bespaart men via deze weg op het verbruik van aardolie en is beter voor de gemoedsrust van de politici.

 • denker123

  Als we stoppen met voedselgewassen telen voor biobrandstoffen,dan zijn er geen g.m.o. gewassen meer nodig van Monsanto.Dan kan het voedsel met een ruime vruchtwisseling geteelt worden,en is het voedsel veel gezonder.

 • B bob

  Goed gedacht Denker123 , Nu is het aan Uitvoeder456 om te stoppen met die stompzinnige biobrandstof productie.

 • poldes

  voor de goedkoopste kernenegie heb je geen voedsel nodig.

 • Peerke1

  Allemaal kletspraat en laat de agrarier nou eindelijk ook eens iets verdienen. Dat het voedsel duurder wordt is geen probleem omdat het voedsel al eeuwenlang te goedkoop geproduceerd wordt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.