Akkerbouw

Nieuws 8 reacties

'Nederland moet eigen graanvoorraad hebben'

Den Haag - Nederland zou een voorraad graan moeten aanleggen om te voorkomen dat er krapte ontstaat en graan te duur wordt voor veeboeren en bakkers. Albert Jan Maat, voorzitter van landbouworganisatie LTO, pleit woensdag voor een strategische aanpak van het voedselbeleid.

"Dat houdt in dat je ook wat reserve hebt. En wil je de monden blijven voeden, dan moet je meer kijken naar de graanprijs die eigenlijk structureel te laag is", zegt Maat, die vindt dat voldoende voedselzekerheid begint bij een stabiel inkomen voor de boer. "Het beste is een stabiele graanprijs."

De LTO-voorman vergelijkt de gewenste graanreserve met de bestaande olievoorraad voor negentig dagen. "Het gebeurt dus wel bij olie, maar niemand denkt eraan om het ook met graan te doen. Hoge energieprijzen zijn normaal, maar de graanprijzen zijn structureel te laag en die zijn nu voor het eerst weer gaan stijgen."

Maat reageert op de aankondiging dat de G20, de twintig grootste economieën, op korte termijn bijeenkomt vanwege de stijgende voedselprijzen. Door droogte mislukken oogsten en is onder meer de graanprijs gestegen. "Maar diezelfde G20 kwam eerder dus niet bijeen toen de boeren kampten met te lage graanprijzen."

Het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) geeft aan dat er alleen in Europees verband een voorraad kan worden opgebouwd en dat Nederland dat niet alleen kan.

Als zou worden besloten om een graanreserve aan te leggen, dan moet daar wat betreft Maat mee worden begonnen op het moment dat de prijs lager is en er geen problemen zijn. Nu er onder meer in Amerika oogsten mislukken, denken ze ook op het ministerie niet dat dit er het juiste moment voor zou zijn.

De wereldvoedselorganisatie FAO waarschuwde onlangs voor een voedselcrisis als landen de uitvoer van graan en andere voedingsmiddelen zouden verbieden.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hoe kan een landelijke graan buffer de graan prijs stabiliseren in een open markt? Wil Maat de Nederlandse overheid laten speculeren met graan? Wil Maat terug naar een nationaal landbouwbeleid?

 • ikkethuis

  als dit aantrekkelijk is kan dit de veehouder beter zelf doen, of de veevoerfabriek.
  voor de chv ligt dus nog een rol weggelegd ,toch niet voor de overheid.

 • John*

  hoe meer speculanten hoe meer vreugd...

 • agri2

  Zijn de bakkers ook lid van LTO Nederland?

 • joannes

  Wanneer er een ¨probleem¨ is probeert iedereen zijn belang te verdedigen. In dit geval pleit Maat voor nog hogere graanprijzen. Ik heb ooit van een akkerbouwer gehoord dat: ¨een jaar met een goede oogst zonder problemen eigenlijk te hard werken voor te weinig geld betekent¨ Daarmee wil ik niet de huidige problemen bagataliseren maar Maat is met zijn verhaal zijn klanten aan het bewerken dat ze bij een goede oogst de reserve voorraad schuren weer vol moeten rijden om bij een goede oogst ook een goede prijs te scoren. Het lijkt op de ouderwetse interventie! Hij lijkt het moment te (mis)gebruiken voor een eeuwen oude strategie die akkerbouwers zelf niet meer kunnen financieren.

 • jwitteman

  ik vindt dat het onzin is want dan is de prijs altijd laag

 • B bob

  Johannes , dat is nog niet eens zo slecht geredeneerd.

 • denker123

  De produktie van biobrandstoffen kan gebruikt worden om de graanvoorraden op peil te houden,bij hoge graanprijzen minder biobrandstof maken en bij lage prijzen meer.Als de biobrandstoffen fabrikanten dan een vergoeding krijgen om tijdelijk de produktie te verminderen,dit zal goedkoper zijn dan ieder land zijn eigen graan voorraden aanleggen.Trouwens dit was een voorstel van Albert Jan Maat een paar jaar geleden.Maar door de Europese en de Amerikaanse bijmengplicht met benzine en diesel die elk jaar hoger word in 2020 10%,ziet hij nu dat de Multinatinals biobrandstoffen fabrikanten niet van plan zijn om hun produktie van biobrandstoffen te verminderen,zij zijn baas over alle regeringen.Van 40% van de Amerikaanse mais word ethanol gemaakt !!!!,van 1/3 van de soyabonen van Argentinie en brazilie word biodiesel gemaakt en grootendeels naar Europa uitgevoerd om aan de bijmengplicht te voldoen.Nu gaat brandstof boven voedsel,er moet dringend een duurzaamheidsberekening komen of biobrandstoffen wel duurzaam zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.