Akkerbouw

Nieuws 587 x bekeken

NEPG: areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa krimpt 5,9 procent

Noordhoek - Het areaal consumptieaardappelen krimpt met 5,9 procent in Noordwest-Europa. Omdat ook de gemiddelde hectareopbrengst 6 procent daalt, neemt de totale aardappelproductie in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië met 11,5 procent af.

Vooral in Duitsland krimpt het areaal, stelt de North-Western European Potato Growers (NEPG). De vijf NEPG-landen hebben hun areaalcijfers nu officieel gepubliceerd. Het areaal komt in totaal op 513.115 hectare consumptieaardappelen.

Proefrooiingen in Frankrijk en Duitsland laten zien dat er grote verschillen zijn in hectareopbrengsten. In Frankrijk vallen die zelfs 36 procent lager uit dan vorig jaar. De NEPG vindt het te vroeg om de uiteindelijke productie te bepalen. Wanneer de opbrengsten gemiddeld uitvallen, verwacht de NEPG dat de productie onder de 24 miljoen ton blijft.

Nederland produceert volgens de prognose 3,448 miljoen ton aardappelen. Dat is 10,7 procent minder dan in 2011. In België daalt de productie 20,5 procent naar 3,334 miljoen ton. Daarmee zakt de Belgische productie weer onder die van Nederland. In 2010 en vorig jaar produceerde België voor het eerst meer consumptieaardappelen dan Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.