Akkerbouw

Nieuws

Ministerie: Duitsland oogst 44,7 miljoen ton graan

Berlijn - Het Duitse landbouwministerie raamt de graanoogst in Duitsland op 44,7 miljoen ton. Dat is 6,7 procent meer dan vorig jaar, maar iets onder het meerjarig gemiddelde (2006-2011) van 45,7 miljoen ton.

Dat heeft het ministerie vrijdag bekendgemaakt en is gebaseerd op representatieve opbrengstmetingen. De graanoogstraming van het ministerie is hoger dan de ramingen van het Bauernverband (43,8 miljoen ton) en het Raiffeisenverband (44,2 miljoen ton).

Over het geheel genomen zijn de hectareopbrengsten volgens de resultaten van de steekproeven goed uitgevallen. Gemiddeld voor alle graansoorten bij elkaar is 6,86 ton gemaaid, wat 6,2 procent meer is dan vorig jaar. Ook het meerjarige gemiddelde (6,74 ton) wordt overtroffen.

Van de belangrijkste graansoort tarwe werd afzonderlijk bekeken 22,5 miljoen ton geoogst. Dat is 1,5 procent minder dan vorig jaar. De hectareopbrengsten (bij de wintertarwe) zijn echter lang niet slecht, namelijk 7,33 ton, aldus de ministeriële rapporteurs. De wintergerstoogst loopt ten opzichte van vorig jaar met 22 procent terug naar 7,1 miljoen ton, maar de zomergerstoogst plust met 58 procent en belandt daarmee op 3,25 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.