Akkerbouw

Nieuws 852 x bekeken

Meer rietsuiker uit Australië

Canberra/Brasilia - Australië gaat dit jaar waarschijnlijk toch gewoon zijn verwachte rietsuikerproductie halen. De oogst werd in eerste instantie nog geplaagd door hevige regenval in de belangrijkste rietsuikergebieden, maar de laatste tijd is het droger geworden. Dat meldt Canegrowers, de organisatie van Australische rietsuikerverwerkers.

Canegrowers is vrij stellig dat het beoogde doel van 31 tot 32 miljoen ton rietsuiker alsnog gehaald wordt.

Daarmee wordt 2012 toch geen kopie van de twee jaren hiervoor. Toen leidde hevige regenval in beide jaren tot een horrorseizoen, aldus Canegrowers. Australische verwerkers noteren overigens goede suikergehaltes. En dat biedt perspectief voor de export. Australië is op dit moment de op twee na grootste exporteur ter wereld. Na Brazilië en Thailand.

In Brazilië is de situatie anders. Na flinke regen kreeg de oogst juist weer een voorzichtige duw in de rug. Maar nu zijn er moeilijkheden om de oogst af te ronden, aldus analisten van marktbureau Datagro.

Een groeiend aantal telers laat delen van de rietsuikerpercelen achter zonder ze te oogsten. Het oogstmomentum is voorbij, stelt Datagro. Dit jaar is een zeer nat jaar in Brazilië. Vooral in de belangrijkste productieregio, het midden en zuiden, is erg veel regen gevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.