Akkerbouw

Nieuws

Mais VS niet verder achteruit door regen

Washington - De conditie van de mais in de Verenigde Staten is vorige week niet verder verslechterd. Dat komt door de regen die in die week viel in de droge gebieden.

Sojabonen scoren zelfs iets beter in de wekelijkse beoordeling van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) van de belangrijkste landbouwgewassen.

USDA hanteert vijf klassen voor de gewasstand: uitstekend, goed, gemiddeld, slecht en zeer slecht. Vorige week viel 51 procent van de maispercelen in de VS in de categorie slecht of zeer slecht. Dat was 50 procent in de week ervoor.

Bij sojabonen is 38 procent van de percelen er slecht of zeer slecht aan toe. Dat was 39 procent een week eerder.

De tarwe heeft minder te lijden gehad van de droogte omdat die in ontwikkeling voor ligt op mais en sojabonen. Bovendien was het vooral droog in de maisgebieden.

Maar de zomertarwe moet wel eerder van het land. Eind vorige week hadden de Amerikaanse akkerbouwers al 65 procent van de zomertarwe geoogst. Gemiddeld over 2007 tot en met 2011 was rond half augustus 24 procent van de zomertarwe geoogst. De zomertarwe die nog op het land staat, scoort voor 61 procent goed of uitstekend. Dat was vorig jaar 66 procent. In de VS is nu 94 procent van de wintertarwe geoogst. Gemiddeld is rond half augustus in de VS 91 procent van de wintertarwe googst. De droogte in de VS was de ergste in vijftig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.