Akkerbouw

Nieuws

Macquarie: geen Indiase suikerexport

Sydney/Nieuw Delhi - India, de op één na grootste suikerproducent ter wereld, blijft komend seizoen 2012/2013 geen suikerexporteur.

En het is bovendien maar de vraag of het land een seizoen later wel suiker gaat uitvoeren. Dat zeggen analisten van het Australische onderzoeksbureau Macquarie.

Daarbj baseren ze zich op tegenvallende regenval (moesson) en enorme betalingsachterstanden voor telers. Dat gaat de Indiase suikerproductie flink drukken.

De uitspraak is opvallend, omdat de Indiase suikerverwerkende industrie vorige week nog de verwachting uitsprak dat het land komende seizoen 2,5 tot 3 miljoen ton suiker gaat exporteren. De totale Indiase suikerproductie zou dan 25 miljoen ton bedragen. Dat is overigens niet veel meer dan de Indiase consumptie. Maar volgens de verwerkende industrie zouden grote suikervoorraden export toch mogelijk maken.

Macquarie zet daar vraagtekens bij. Het Australische onderzoeksbureau verwacht dat de opbrengsten niet op 25, maar op 24,2 miljoen ton afkoersen. Dat komt vooral door zeer ongunstige weersomstandigheden in het zuiden van India. De 24,2 miljoen ton is minder dan de Indiase consumptie, die bovendien blijft toenemen. Dat betekent dat de voorraden extra zullen worden aangesproken.

 





Of registreer je om te kunnen reageren.