Akkerbouw

Nieuws

Kwaliteit graszaad goed, kilo-opbrengst is gemiddeld

Doetinchem - De graszaadbedrijven hebben een derde tot de helft van hun areaal binnen. De kwaliteit van het graszaad is goed, de kilo-opbrengsten liggen rond het gemiddelde.

Innoseeds heeft ruim 55 procent van het graszaad geoogst, zegt productiemanager Wim Geluk. "De kwaliteit is goed. De opbrengst van Engels raaigras ligt zo'n 7 procent boven het vijfjarig gemiddelde. Bij rietzwenk is dat 6 procent."

Geluk hoopt dat het mooie weer doorzet. "Door de lange veldperiode zakt het hectolitergewicht en vallen meer zaden uit de aren. Bij mooi weer is de oogst halverwege volgende week klaar."

Geluk vindt een vergelijking met vorig jaar niet opgaan. "In 2011 hadden we een droog voorjaar en het graszaad was in de herfst van 2010 laat gezaaid. Vorig najaar is het graszaad op tijd gezaaid en er is dit seizoen op tijd regen gevallen. Het graszaad staat er beter voor dan in 2011."

Vandijke Semo moet nog tweederde oogsten, zegt directielid Bert-Jan van Dinter. "De vroege rassen zijn binnen. De opbrengst van Engels raaigras komt op zo'n 1.500 kilo per hectare, zo'n 150 kilo boven het gemiddelde. De kiemkracht is goed. Er is veel vraag naar Engels raaigras. Dat kun je niet overal produceren. De druk zit op de gazongrassen vanwege de import uit de VS. Maar dat kan volgend jaar anders zijn, omdat in de VS het aanbod van graszaad daalt. Akkerbouwers daar telen steeds meer mais."

Ook bij Barenbrug stagneert de oogst, zegt hoofd Productie Joop Bouwkamp. "Veertig procent is geoogst. De kwaliteit is goed, de kilo-opbrengsten zijn gemiddeld. Waar het veel heeft geregend is de kwaliteit minder. Wat nog op het land staat, begint te verweren. Dat kost kilo's, maar het kiemgetal kan dan nog steeds goed zijn."

Wat betreft afzet ziet Bouwkamp dat er minder vraag is naar gazongrassen. "Dat komt door de economische crisis. De weidegrassen zijn afgelopen voorjaar goed verkocht. Wat dit najaar brengt aan herinzaai is afwachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.