Akkerbouw

Nieuws 2545 x bekeken 8 reacties

Koolzaadolie onvoldoende duurzaam

Jena - Olie uit Europees koolzaad voldoet nog niet aan de EU-eisen voor duurzaamheid. Dat stellen onderzoekers van de Duitse universiteit van Jena. Saillant, omdat Europa op dit moment grofweg 40 procent van alle koolzaad ter wereld produceert.

De onderzoekers berekenden dat bij de productie en toepassing van Europese koolzaadolie maximaal 30 procent minder broeikasgassen vrijkomen. Maar de Europese richtlijn voor duurzame energieproductie erkent biobrandstoffen pas als er meer dan 35 procent minder broeikasgassen vrijkomen ten opzichte van fossiele brandstoffen.
De uitkomst is opvallend omdat van de Europese duurzaamheidsrichtlijn nu nog juist een stimulerend effect uitgaat voor de koolzaadteelt. Doordat koolzaadolie wel is erkend, komt dit product in aanmerking voor bijmenging met fossiele dieselbrandstoffen. Oliemaatschappijen zitten te springen om duurzame grondstoffen voor bijmenging. Volgens de Duitse onderzoekers was die EU-erkenning dus niet terecht.

Tot nu toe werd er bovendien altijd vanuit gegaan dat bij de productie van koolzaadolie ongeveer 45 procent minder broeikasgassen zouden vrijkomen.

Laatste reacties

 • Aad Baars

  Terwijl in veel landen door de aanhoudende droogte de hongerdood dreigt voor miljoenen mensen verbouwen we in europa gewassen voor de biobrandstoffen en voeren onze voedingsgrondstoffen in uit landen waar de bevolking deze producten zelf erg hard nodig heeft . Hoe achtelijk is dit systeem?

 • agratax2

  Aad Baars achterlijk of niet. Dit heet Vrije Wereld Handel en heeft niets te maken met boeren of eten alleen met HANDELAREN en TRANSPORTEURS. Zij zijn de groep die het meeste belang bij de Vrijhandel hebben. Afgezien van de hardwerkende bevolking in de Aziatische lage lonen landen, die nu iets meer verdienen dan voorheen.

 • Noordam2

  hoeveel mensen (ook politici) hebben de biobrandstof niet omarmt
  kun je aan zien dat mensen niet goed nadenken voor ze een idee idealiseren
  zakelijk gezien vind ik het als akkerbouwer prima en geniet ik van de hogere prijzen die dat soms oplevert
  verstandelijk denk ik, stop met die idioterie
  overigens zijn de prijzen zo als nu net kostendekkend, niets bijzonder dus

 • Aad Baars

  Agratax ,Deze week stopte een van de handelsbanken in Duitsland met de Voedingsmiddelen speculatie aangezien ze zagen dat hun beleid enorm veel mensenleven koste . Dat doet zo'n orgaan niet uit medemenselijkheid maar omdat ze er niet meer mee weg komen.
  Noordam, Overleven in deze tijd is het belangrijkste maar ga niet tegen je gevoel in . Hopelijk gaat de markt/prijzen snel weer naar een haalbaar niveau.

 • theastrovor

  Het gaat om het terugdringen van klimaatverandering. Het gebruik van fossiele brandstoffen brengt broeikasgassen in de atmosfeer die het klimaat veranderen naar hoe het was toen de fossiele brandstoffen ontstonden.
  Het gebruik van landbouwgewassen als brandstof is in principe klimaat-neutraal: ons klimaat verandert er niet door.
  Het gebruik van landbouwgewassen als brandstof verhoogt wel de prijs van landbouwgewassen. Dit betekent dat meer gronden geschikt gemaakt kunnen worden voor het betelen van landbouwgewassen. Hierdoor wordt een steeds groter deel van onze aarde bedekt met vegetatieve begroeiing. Deze vegetatieve begroeiing tempert het klimaat -minder hitte, minder kou, meer vocht wat door een duurzame, organische teellaag wordt vastgehouden. Ik vind dat met deze 'bijkomstige' klimaattempering onvoldoende rekening wordt gehouden bij het bepalen van de duurzaamheid van landbouwgewassen als energiebron.

 • theastrovor

  -vervolg- Honger kan incidenteel te maken hebben met droogte. Dan moeten we hulpgoederen invliegen. Daarnaast moeten we mensen ondersteunen in het zelf telen van voedselgewassen ter plekke. Stabiele prijzen voor landbouwgewassen helpen daarbij. Energiegewassen zijn een goede steun voor die prijzen en dus voor het op een duurzame manier in cultuur brengen en houden van extra hectares landbouwgrond.
  Het is niet zo dat goedkoper voedsel honger voorkomt. Het zorgt er eerder voor dat landbouwgrond ongebruikt blijft liggen, bijvoorbeeld doordat wij Europeanen weer eens onze overschotten dumpen. Dit heeft vorige eeuw al vaker de landbouw in Afrika ontwricht en voor veel honger en leed gezorgd.

 • denker123

  theastrover,Hoe kan het gebruik van landbouwgewassen als brandstof klimaat neutraal zijn,er worden immers veel fossiele brandstof voor gebruikt,vele wetenschappers zeggen nog meer als er aan bioenergie uitkomt.Regenwoud kappen is nog meer co2 uitstoot.Het is een politieke beslissing deze biobrandstoffen hype zonder enig rendement, omdat de politiekers te veel luisteren naar de multinationals.In de V.S is 40% van de mais nodig om minder dan 1% van het totale energie gebruik te vervangen,en dan is de fossiele energie die nodig is om deze ethanol te produceren nog niet meegerekend.Resultaat is nul het is alleen maar bezigheidsterapie.

 • redactie7

  Waarom heeft de auteur van dit bericht de tekst bijna letterlijk overgenomen van Nieuweoogst.nu zonder dit als bron te vermelden? Ik tref mijn vertaling nagenoeg geheel terug in Boerderij. Is dat nou Boerderij-journalistiek??

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.