Akkerbouw

Nieuws 950 x bekeken

'Kans op zonnebrand in uien door extreem weer'

Doetinchem - Uien kunnen zonnebrand oplopen door het warme en zonnige weer. Uientaxateur Maas van den Heuvel waarschuwt uientelers dat de overgang van donker weer naar extreem zonnig en warm weer tot veel schade kan leiden. "Dat zagen we 26 juli in een partij uien. De uien hadden in het zwad gelegen net in die week dat het mooi weer was met hoge temperaturen en veel zonneschijn. Dat weer hebben we nu ook."

Zonnebrand in uien is volgens Van den Heuvel een verschijnsel dat niet veel voorkomt. "Je ziet het alleen in jaren dat het lang donker weer is geweest en er plotseling een overgang komt naar zonnig en warm weer. Als de uien dan net gerooid zijn en in het zwad liggen, is er grote kans dat de bovenop liggende uien zonnebrand krijgen. Vergelijk het maar met iemand die altijd binnen zit en ineens in de hete zon gaat liggen. Dan is de huid extra gevoelig. Zonnebrand komt vaker voor op zandgrond dan op kleigrond."
Het verschijnsel doet zich vooral voor bij uien met een laag drogestofgehalte, weet Van den Heuvel. "De rokken drogen ineens heel snel in en worden erg dun. Daardoor kan rot ontstaan in het binnenste van de uien. De schade kan enorm groot zijn, vooral bij scherpe zonneschijn. De teler heeft veel tarra en sorteerkosten of de hele partij wordt zelfs afgekeurd voor consumptie."

Of registreer je om te kunnen reageren.