Akkerbouw

Nieuws 1021 x bekeken 1 reactie

Juli 2012 piekmaand voor aardappelverwerking

Den Haag - De Nederlandse aardappelverwerkende industrie heeft in juli op topniveau gedraaid. Er is een hoeveelheid van 270.000 ton consumptieaardappelen omgezet in frites en andere aardappelproducten. Dat blijkt uit gegevens van het hoofdproductschap akkerbouw.

De verwerkte hoeveelheid is voor de maand juli erg groot, in de afgelopen tien jaar was het steeds minder en het gaat hier ook nog eens om voorlopige cijfers die nog naar boven kunnen worden bijgesteld.

In vergelijking met juni is er slechts 20.000 ton aardappelen minder verwerkt, een terugval die doorgaans 40.000 ton of meer beloopt. De aardappelen waren in het afgelopen oogstjaar dan ook erg goed verkrijgbaar en bovendien spotgoedkoop. Daardoor is de concurrentiepositie op de internationale markt voor aardappelproducten sterk geweest voor de Nederlandse (en ook Belgische) verwerkers.

De vlotte aardappelverwerking in het seizoen 2011/’12 is tot uiting gekomen in bijna 4 procent groei ten opzichte van 2010-2011. Dat geldt zowel voor de verwerkte hoeveelheid à 3,55 miljoen ton als voor de uiteindelijke productie à 1,90 miljoen ton frites en aanverwante zaken. De groei was vooral veel sterker in de tweede helft van het seizoen. Dit dankzij de al genoemde goede beschikbaarheid van grondstof.

Eén reactie

  • jan10

    Kijkende naar de gewassen zal dit juli 2013 niet gaan lukken!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.