Akkerbouw

Nieuws

IGC schroeft maisproductie weer omlaag

Londen - De International Grains Council (IGC) schroeft de prognose voor de mondiale maisoogst voor het seizoen 2012/2013 verder omlaag, naar 838 miljoen ton. Dat is een verlaging van 26 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose.

De graanraad stelt dat droogte het noordelijk halfrond nog steeds in zijn greep houdt. En noemt specifiek Oekraïne, maar zeker ook de Verenigde Staten als grootste maisproducent ter wereld.

IGC verlaagde in zijn nieuwste prognose de Amerikaanse maisoogst van 300 naar 275 miljoen ton. Dat is overigens een fractie meer dan de verwachting van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

IGC noteert wel een hogere, wereldwijde maisvoorraad voor het seizoen 2012-2013. De graanraad doet er 5 miljoen bij op, tot 120 miljoen ton. Overigens is die voorraad, zoals door IGC berekend, nog altijd de kleinste in negen jaar tijd. Bovendien is deze voorraad ongeveer 3 miljoen kleiner dan USDA verwacht.

Voor tarwe verwacht IGC 3 miljoen ton minder opbrengst dan in een eerdere schatting. Grote boosdoener is Rusland. De graanraad verwacht dat er 4 miljoen ton minder tarwe uit dat land komt (41 miljoen ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.