Akkerbouw

Nieuws

Hyline, Hytech en Hoza hoogste netto-opbrengst in rassenproef

Lelystad – Het uienras Hyline scoort de hoogste netto-opbrengst in de rassenproef in Colijnsplaat. Op het proefveld in Lelystad zijn dat Hytech en Hoza. De nieuwe rassenlijst uien is gepresenteerd op de Ui en Peen Manifestatie in Lelystad.

Hyline scoort een netto-opbrengst van 110 punten (100 punten = 66,2 ton per hectare) op het proefveld in Colijnsplaat en blijft in Lelystad steken op 106 punten (100 punten = 70,3 ton). De rassen Hoza en Hytech scoren in Flevoland met 107 punten de hoogste netto-opbrengst. In Colijnsplaat haalt Hoza 103 punten en Hytech 108 punten.

Hytech en Hyline scoren respectievelijk 99 en 97 punten voor huidvastheid. Hoza scoort 104 punten (100 = gemiddelde van alle rassen). De rassen Delta Gigant en Attraction scoren met 105 het beste voor huidvastheid.

Over het algemeen scoren de productiefste rassen wat minder voor hardheid. Hoza scoort met 108 punten echter bovengemiddeld. De rassen Dormo (117 punten) en Attraction (113 punten) geven de hardste uien.

Volgens onderzoeker Lubbert van den Brink van onderzoeksinstituut PPO blijven de rassen consistent in hun prestaties over de jaren heen. "Als ze het ene jaar goed scoren doen ze dat in de volgende jaren ook."

Uientelers letten vooral op de netto-opbrengst en hardheid, zegt Van den Brink. "Harde uien zijn beter te bewaren. Voor de verwerkers is ook huidvastheid van belang."

PPO voert het rassenonderzoek in Lelystad en Colijnsplaat uit op dezelfde manier. De uien worden ook getest door verwerker Wiskerke.

Of registreer je om te kunnen reageren.