Akkerbouw

Nieuws

Handelshuizen verwachten meer pootgoed

Doetinchem - Er komt dit jaar meer pootgoed beschikbaar dan vorig jaar. Het areaal is 2,5 procent gegroeid en er vallen 8 tot 10 procent meer aardappelen in de pootgoedmaten.

Dat zegt directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland. "We hebben al proefgerooid en de opbrengsten zijn goed."

De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 3,2 procent van het areaal afgekeurd. Vorig jaar was dat 2,1 procent. Toch is het aantal afkeuringen lager dan gemiddeld, stelt Ton. "Wij gaan in onze areaalplanning uit van een afkeuring van 4 tot 4,5 procent. De laatste jaren zijn er minder afkeuringen. Dat erwnia dit jaar meer problemen geeft is niet verwonderlijk gezien het natte seizoen."

Directeur Gerard Backx van HZPC noemt de opbrengstverwachtingen wisselend. "In het ene perceel zien we een hoog knolaantal en in het andere een veel lagere. De verschillen zijn groot door de pootomstandigheden aan het begin van het seizoen. In Frankrijk en in het zuidwesten van Nederland zijn de verschillen tussen de percelen groot. In Frankrijk is de stand in veel velden zeer onregelmatig. Hierdoor verwachten we in die gebieden een matige opbrengst."

In het noorden van Nederland verwacht Backx dat de telers over het algemeen een redelijke opbrengst halen. "Hetzelfde geldt voor Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk verwachten we zeer matige opbrengsten door het natte weer."

Ook Agrico verwacht een betere pootgoedoogst dan vorig jaar, zegt Henk van der Woude, manager Operations bij de coöperatie. "We verwachten dat de opbrengst boven het gemiddelde uitkomt. De kwaliteit is goed. Op enkele plekken zal de neerslag wel schade hebben toegebracht."

Of registreer je om te kunnen reageren.