Akkerbouw

Nieuws 257 x bekeken

Grote voorraad helpt Indiase suikerexport

Nieuw-Delhi - De suikervoorraad in India is de grootste in drie jaar tijd. Daarom hoeft 's werelds grootste suikerconsument de suikerexport niet aan banden te leggen, ondanks droogte.

Dat meldt marktbureau Bloomberg.

De Indiase voorraaden koersen af op 7 miljoen ton suiker per 1 oktober. De laatste keer dat er zoveel in voorraad lag, was in 2009. De Indiase suikerexport is niet groot door de droogte en doordat de prijzen in eigen land hoger liggen. Indiase suikerfabrieken geven aan dat er dit seizoen ongeveer 3,5 miljoen ton uitgevoerd wordt. In de eerdere prognose werd nog uitgegaan van 4 miljoen ton.

India, de op één grootste suikerproducent ter wereld, kan dus ondanks de droogte op redelijk niveau blijven exporteren. Dat betekent dat het mondiale suikeroverschot groot blijft. De verwachting is dat het aanbod de vraag het komende seizoen met 5,5 miljoen ton overstijgt. Dat betekent dat de suikerprijzen kunnen gaan dalen.

De droogte in India is het gevolg van een benedengemiddelde moessonperiode (in juni/juli/augustus valt driekwart van alle regen in India). Tijdens de huidige moesson is 17 procent minder regen gevallen dan normaal. 


Of registreer je om te kunnen reageren.