Akkerbouw

Nieuws 1333 x bekeken 12 reacties

Greenpeace vindt ggo-vonnis 'absurd'

Wetteren - Greenpeace vindt het 'absurd' dat de Universiteit Gent een veldproef met ggo-aardappelen in het Belgische Wetteren toch mag voorzetten.

Dat besliste de rechtbank vorige week, nadat Greenpeace een zaak tegen de universiteit had aanspannen. Voor de veldproef was een vergunning aangevraagd en die wordt door de milieuorganisatie betwist. Greenpeace beslist eind deze maand of het in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter.

Laatste reacties

 • zanden

  Proeven met gentech op aardappelen vormen een regelrechte bedreiging voor de hele biologische sector die in de buurt zit.
  Wij consumenten willen gewone piepers, geen genpiepers!
  De belangen van de volksgezondheid zijn voor de grootindustrielen geen item. Met valse argumenten wordt gentech ons in de maag gesplitst.
  Weg ermee!

 • HvdR

  De biologische sector vormt een bedreiging voor de hele gangbare landbouw die in de buurt zit, omdat zij niets doet om de ziektekiemen die vrij in de lucht dwarrelen een halt toe te roepen. Zij is de infectiebron voor de reguliere aardappelteler.
  Met gentechnologie is er mogelijk een gen in te bouwen waardoor we minder afhankelijk zouden kunnen worden van de chemie. Goed voor de boer, het milieu en ook de consument.

 • Ishtar

  @HvdR, je vergeet nog te vertellen dat het alle problemen in de wereld gaat oplossen, en dat het bedacht is door moeder Teresa, dat klinkt allemaal nog mooier.
  En goed dat je zegtdat het altijd beter is voor iedereen, inclusief boer, milieu en consument.
  Zeg ook even dat vrije markt de oplossing is, plus opschalen van bedrijven wel moet omdat de consument niet anders wil.
  Ik denk dat je dan wel een mooi verhaal hebt, success !

 • northwest

  Zanden en Ishtar, ik denk dat ik voor jullie de oplossing gevonden heb: er zijn nog altijd wel volkstuin projecten, als jullie daar nu eens een stukje grond gaan huren dan kunnen jullie daar jullie eigen groentes e.d verbouwen, dat is een stuk gezonder en misschien worden jullie dan wel honderd jaren oud. Slavernij is al lang afgeschaft, wij zijn jullie slaven niet!

 • northwest

  Zanden en Ishtar, ik denk dat ik voor jullie de oplossing gevonden heb: er zijn nog altijd wel volkstuin projecten, als jullie daar nu eens een stukje grond gaan huren dan kunnen jullie daar jullie eigen groentes e.d verbouwen, dat is een stuk gezonder en misschien worden jullie dan wel honderd jaren oud. Slavernij is al lang afgeschaft, wij zijn jullie slaven niet!

 • Aad Baars

  Northwest, de moderne akkerbouwer is een slaaf van de bank.

 • northwest

  Aad, Als je op dit moment een slaaf van de bank bent dan doe je wat goed verkeerd. Geloof mij de tijden veranderen heel snel. Ik ben al 37 jaar zelfstandig BOER, De laatste 5 jaar zitten wij in de driver seat, ik heb schijt aan de consument die ons altijd als voetveeg heeft behandelt. Een voorbeeld van uit hier in Canada, Een graanhandelaar belt een collega 'je hebt nog een paar honderd ton haver zitten je mag het wel leveren' Collega 'Ik kom wel even langs met een monster' Graanhandelaar ' dat hoeft niet we geloven jouw wel bring het maar' M.a.w de handel met een te grote mond heeft geen handel.

 • info48

  Jammer Ishtar dat je schijnbaar geen inhoudelijke argumenten kunt aanvoeren tegen HvdR, de flauwe opmerkingen getuigen van fundamentalisme en daarvan weten we dat er niet mee te praten valt die hebben maar één alles overstijgende waarheid.

 • joannes

  Beste Info48 Ishtar raakt dan geen inhoudelijke argumenten maar begrijpt direct de grondhouding van HvdR. En met die grondhouding van agressief expansief, pro risico, te gunste van enkele, en ten nadele van diversiteit en een diverse gebalanceerde samenleving is hij erg bedreigend voor zelfs de boeren gemeenschap met zijn jonge onervaren ideeën. Zolang hij doof blijft voor de weerstand tegen gen technologie is hij meer een provoceerder dan een serieus criticus.

 • HvdR

  joannes, 'jonge onervaren ideeën'? Dit is de praktijk van vandaag de dag, mijn beste. Overigens vat ik het wel op als een compliment want ben al 59 jaar, akkerbouwer en al sinds 1971 fulltime werkzaam in de landbouw.
  En ik klaag daar niet over want er zijn genoeg kansen, maar dan moet je wel bereid zijn je vastgeroeste ideeën te heroverwegen, iets waar jij nogal moeite mee hebt, lijkt me, want van jou moet het nog steeds van de overheid komen, ja zelfs een gruwelijke centraal aangestuurde risicoloze planeconomie lijkt jou wel wat. Ik kan je melden dat dat concept reeds lang geleden ten grave gedragen is, zie de lege schappen in het Oostblok.
  Er is steeds minder draagvlak voor het GLB met z'n steunmaatregelen, waar juist de megabedrijven vanwege de innovaties van profiteren en niet jouw aaibare gezinsbedrijfje.

 • joannes

  Beste HvdR, alles in verhouding! De hele discussie in wat kan de mens verbeteren en wat heeft deze verbetering voor bij effecten is er een voor de ¨gehele¨ gemeenschap en niet voor een paar techneuten die wat willen experimenteren. Ik heb geen enkele moeite om mijn ideeën aan te passen wanneer ik overtuigd ben van een verbetering. Maar wanneer een paar techneuten voorbij gaan aan maatschapplijke acceptatie is een eventuele succesvolle proef uit academische nieuwsgierigheid een hindernis voor invoering. Dus laat ze rekening houden met de uiteindelijke consumenten en de discussie voeren voordat ze wat proberen. Dan de centrale overheid, waar ik géén voorstander van ben, en wat niet mijn voorbeeld is, al begrijp jij dat wel met je vooringenomenheid. Ik ben een voorstander van gezins bedrijven om de simpele reden dat ik geen toekomst zie, zonder hoge maatschappelijke kosten, voor megabedrijven in Nederland. Hoge maatschappelijke kosten in de vorm van vermindering van boeren gezinnen, en een toevloed van buitelandse medewerkers op het platteland. En dat alles in een stuwend agrarisch productie aanbod die daarmee voor een een gemiddeld klein verlies werkt. De efficiente bedrijven verdienen dankzij kwantiteit met een schrale marge en de minder efficiënte bedrijven komen in aanmerking voor bedrijfsbeindiging. Dit sector bedrijfs model is aan het eind van zijn kunnen met 270% zelfvoorzienings graad. Landbouw is geen lampen industrie die je in een paar gebouwen huisvest!

 • palmkes55

  Uiteraard vindt Greenpeace dit adsurd. Het omgekeerde zou me veel meer verbazen...
  Greenpeace haalt zijn middelen bij mensen die het schrik kan aanjagen. Schrik verkoopt namelijk. Zelf hebben ze nog nooit oplossingen aangeboden, behalve dan onzinnige ideeën, die geen enkele normale boer helpen om meer inkomen te behalen. (ja groene angsthazen, boeren zijn namelijk ondernemers en die willen vooral meer inkomen halen uit hun activiteiten, naast uiteraard gezonde (gezond is iets wat aan de gestelde normen voldoet), veilige en smakelijke producten

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.