Akkerbouw

Nieuws laatste update:6 aug 2012

Graanvoorraad EU zakt onder zes-wekengrens

Brussel – De graanvoorraad in de EU zakt dit seizoen naar 31,5 miljoen ton. Dat is net genoeg om 5,97 weken verbruik te dekken.

Het is voor het eerst dat de verhouding tussen voorraad en verbruik zakt onder de zes weken. Het zou een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw (PA) niet verbazen als de zogenoemde stocks-to-use-ratio nog verder daalt. “In Zuid-Europa, Roemenië en Hongarije is het erg droog. Als dat zo blijft, oogsten ze minder mais en dat maakt de balans tussen voorraad en verbruik nog krapper. Frankrijk en Duitsland halen weliswaar hoge opbrengsten graan van goede kwaliteit. Maar dat is onvoldoende om de lagere opbrengsten in Zuid- en Oost-Europa te compenseren. Ook het Verenigd Koninkrijk en Ierland oogsten minder graan van lagere kwaliteit, maar dan door de vele regen.”

De International Grains Council (IGC) verlaagde vorige week de stocks- to-use-ratio voor de wereld. Volgens de organisatie van graanexporterende en importerende landen daalt de graanvoorraad op de wereld naar 337 miljoen ton op 30 juni 2013. Dat is voldoende om 9,5 weken verbruik te overbruggen.

De PA-zegsman vindt deze schatting te positief. “Het IGC gaat ervanuit dat er minder ethanol en veevoer wordt geproduceerd vanwege de hoge graanprijzen. Maar het graanverbruik gaat toenemen. De economieën van China en India groeien verder. Daar stijgt de vleesconsumptie, waardoor veel meer voer nodig is. Bovendien verlaagt de Amerikaanse regering de bijmengverplichting voor ethanol niet. Er zijn miljarden geïnvesteerd in die industrie. Bij een hoge maisprijs worden de ethanolvoorraaden aangesproken.”

De woordvoerder denkt dan ook niet dat de graanprijzen gaan dalen. “Veel hangt af van wat Rusland en Oekraïne doen. Als die landen de graanexport beperken wordt er nog harder aan het graan in Europa getrokken. Dat drijft de prijs verder op. Dit seizoen gaat steeds meer lijken op seizoen 2007/2008. Maar toen had de EU nog een interventievoorraad van 13 miljoen ton graan. Het enige dat Brussel nu nog kan doen om de graanmarkt te sturen is de importheffingen verlagen. Interventievoorraden zijn er niet meer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.