Akkerbouw

Nieuws

'Graanprijzen vroeger nog hoger'

Doetinchem - De graanprijzen waren in de jaren 50 en begin jaren 80 hoger dan nu. Daarom kun je niet spreken van een plotselinge voedselcrisis, vindt voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw.

"Paniek is niet op zijn plek. We zijn nog steeds in staat hoogwaardig voer te geven aan onze dieren. Het getuigt van weinig historisch besef om te spreken over hoge graanprijzen."

Haanstra reageert op een artikel in dagblad Trouw waarin LTO-voorzitter Albert Jan Maat pleit voor het aanleggen van graanvoorraden door de overheid. Haanstra ziet liever dat Europa een andere weg inslaat. "De EU kan een strategische voorraad aanhouden die alleen op de markt komt als het echt nodig is. Als er te veel graan is, kan het overschot worden verwerkt tot ethanol."

Het Comité van Graanhandelaren ziet niets in het aanleggen van voorraden, zegt voorzitter Matthé Vermeulen. "Dat geeft onrust op de markt. De graanverwerkende industrie zorgt zelf wel voor voldoende voorraden. Dat hoeft de overheid niet te doen."

Maat ziet daar echter wel een taak voor de overheid, zegt hij in een nadere toelichting. "Bij schaarste kun je niet van bedrijven eisen dat zij hun voorraden op de markt brengen. Voorraden geven stabiliteit in de markt en zorgen voor stabiele inkomens van de boeren. Als Europa geen voorraden aanlegt, kan Nederland het zelf doen.  De Duitse overheid beheert een graanvoorraad van ongeveer een jaar."

Volgens een woordvoerster van het ministerie van landbouw kan Nederland geen eigen graanvoorraad aanleggen. "Dat kan alleen in Europees verband."

De overheid heeft in het verleden bewezen graanvoorraden niet goed te kunnen beheren, zegt onderzoeker Siemen van Berkum van het onderzoeksinstituut LEI. “Een Nederlandse voorraad zou veel te klein zijn om impact te hebben, dus zou de EU een voorraad moeten aanleggen. De belangen tussen lidstaten verschillen: sommige landen zijn netto-importerend, andere netto-exporterend. Al in de jaren 70 bleek dat het beheer nauwelijks zinvol uit te voeren is.”
Van Berkum vindt dat de overheid kan helpen private graanvoorraden in kaart te brengen. “Lage voorraden maken de markt beweeglijker. Bedrijven die graan verwerken stellen zich hier op in door zelf voorraden aan te leggen of prijsrisico’s met financiële instrumenten af te dekken.”

Binnenkort komt de G20 bij elkaar om te praten over voedselschaarste, constateert LTO-voorman Maat. "Ik vind het onacceptabel dat een agrarische grootmacht als Nederland daar niet bij zit."

Of registreer je om te kunnen reageren.