Akkerbouw

Nieuws

Goede opbrengsten zomergerst in West-Europa

Doetinchem - De oogst van zomergerst in West-Europa laat over het algemeen goede opbrengsten zien. Maar er zijn grote regionale verschillen afhankelijk van de hoeveelheid neerslag, meldt de Duitse site Agrarzeitung.

De Europese akkerbouwers telen dit jaar meer zomergerst dan vorig jaar. Het areaal is vooral gegroeid omdat telers zomergerst hebben gezaaid op uitgewinterde tarwepercelen. Ook zijn de kwaliteit en de opbrengst goed waardoor meer brouwgerst beschikbaar komt. Volgens Agrarzeitung vallen de opbrengsten alleen tegen in gebieden waar veel regen is gevallen en in Oost-Europa  waar juist weinig neerslag is gevallen.

In het zuidwesten van Duitsland variëren de hectareopbrengsten van 5 tot 9 ton per hectare, meldt Agrarzeitung. De meeste zomergerst bevat 9,5 tot 11,5 procent eiwit. Het volgerstpercentage ligt boven de 90 procent. Dat maakt de gerst brouwwaardig, hetgeen de teler een premie oplevert.

In Frankrijk is meer regen gevallen. Daar ligt de gemiddelde opbrengst van de zomergerst rond 6,3 ton per hectare. Het eiwitgehalte valt laag uit, meldt Agrarzeitung. Het marktbureau RMI Analytics constateert dat de hectareopbrengsten op de eerste geoogste gerstpercelen in Frankrijk 15 procent boven het gemiddelde uitvallen.

In Denemarken staat de zomergerst er goed voor. De oogst begint daar volgende week als het weer dat toelaat. In de andere Scandinavische landen staat de zomergerst er door de vele regen, de lage temperatuur en het geringe aantal zonuren veel slechter bij.Ook Groot-Brittannië oogst volgens Agrarzeitung minder brouwwaardige gerst dan gebruikelijk door de vele regen.

In Oostenrijk valt de opbrengst van zomergerst terug naar 2 tot 3 ton per hectare. Vaak wordt het volgerstpercentage niet gehaald en zit er te veel eiwit in de gerst om geschikt te zijn voor de mouterij.

Volgens Agrarzeitung oogsten de akkerbouwers in Slowakije door droogte op 60 procent van de percelen minder dan 3,2 ton per hectare, ver onder het gemiddelde. In Tsjechië wordt een gemiddelde zomergerstoogst verwacht. In Hongarije worden ook minder kilo's per hectare geoogst en de eiwitgehaltes vallen daar hoog uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.