Akkerbouw

Nieuws

Gerstoogst beter dan vorig jaar

Doetinchem - De gerstoogst loopt redelijk door. De opbrengsten en kwaliteit zijn beter dan vorig jaar. Dat zegt Aart den Bakker van coöperatie Agrifirm. Hij stelt dat de resultaten redelijk parallel lopen aan die van tarwe: positief. Met dezelfde kanttekening dat een groot deel van de gerstoogst vorig jaar ook heel slecht was.

Inmiddels is ongeveer de helft van de gerst binnengehaald. Den Bakker: "In het zuiden is alle gerst er af en in het midden van het land is ook al 70 procent van het land. Maar de meeste gerst wordt in het noorden en in het oosten geoogst. En daar zijn we nu volop bezig."

Over de kwaliteit van de gerst is Agrifirm volgens Den Bakker tevreden. Al komt er af en toe wel een afwijkende partij binnen. Maar het is nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen. De partijen moeten nog onderzocht worden.

Coöperatie CZAV, die vooral in het zuidwesten van Nederland actief is, ziet het voor de gerst iets somberder in dan voor de tarwe. "Het nu nog lastig aan te geven hoe de opbrengst en kwaliteit zullen zijn, maar het eiwit is wat aan de lage kant", zegt Rien Fieman van CZAV. In de gerst zijn in ieder geval ook nu weer rode korrels gezien. Het is echter afwachten wat daar de volgen van zullen zijn.

Vorig jaar was de eerste zomergerst, begin augustus, vaak nog van redelijke kwaliteit én opbrengst. Maar daarna werd dat door een zeer natte augustusmaand rap minder. De gerst die begin september geoogst werd, was zelfs alleen maar geschikt als veevoer. Vooral de grote hoeveelheden oranjerode schimmelkorrels en schot waren toen funest voor de brouwgerst.
De betere gerstoogst van dit jaar moet dan ook in het perspectief van een slecht 2011 worden gezien. Datzelfde geldt voor tarwe. Agrifirm rekent dit jaar voor dat gewas landelijk een 10 tot 15 procent hogere opbrengst voor. Dat betekent 9 ton per hectare voor 2012. Al zijn daar landelijk natuurlijk grote verschillen in. "Een opbrengst van 10 ton per hectare in Flevoland geldt als een prima opbrengst, terwijl in Drenthe 8 ton per hectare ook uitstekend is", aldus Aart den Bakker.

Of registreer je om te kunnen reageren.