Akkerbouw

Nieuws 1656 x bekeken 2 reacties

Gen ontdekt dat opbrengst tarwe verhoogt

Canberra - Australische wetenschappers hebben een gen ontdekt waarmee ze de opbrengst van tarwe met 30 procent kunnen verhogen. Dat is vastgesteld in kasproeven, die zijn gedaan door de Australische onderzoekscentra CSIRO en de Grains Research and Development Corporation (GRDC).

Het gen is per ongeluk ontdekt, zegt GRDC-directeur Keith Perrett in het Australische vakblad Countryman. "De onderzoekers zochten naar mogelijkheden om het gehalte aan zetmeel in de tarwe te verhogen om waardevollere producten te kunnen maken. Toen ontdekten we per ongeluk dit gen."

Kasproeven lieten een opbrengstverhoging zien van 30 procent. Directeur Bruce Lee van het onderzoeksinstituut CSIRO denkt dat de vondst invloed kan hebben op de wereldwijde tarweproductie. "Met deze technologie krijgen we een stevigere tarwe met meer vegetatieve groei en grotere zaden."

Het GRDC en het CSIRO gaan een samenwerking aan met agroconcern Bayer CropScience om de vinding te gelde te maken. Perrett: "Het is nodig om toelatingen voor deze tarwe te krijgen, niet alleen in Australië, maar in heel de wereld. Dat is een kostbare zaak. Dat kan Australië niet in zijn eentje. Het duurt nog zeven tot acht jaar voor de tarwe kan worden vermarkt. Maar dat hangt af van de acceptatie van de tarwe in de wereld. Voor de voedselzekerheid moeten we iedere mogelijkheid benutten om de productie te laten stijgen."

Laatste reacties

  • Professor Wardenclyffe

    En dan mag je straks onbetaalbaar gepatenteerd giftig zaaigoed kopen.Google eens: Miljoenen tegen Monsanto.
    EDUCATE YOURSELF.

    Het einde van GGO is in zicht. De massamoord op de wereldbevolking gaat gestopt worden.

  • Mels

    Waar in dit artikel staat iets,maar dan ook maar iets over gmo?,ik lees niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.