Akkerbouw

Nieuws 2305 x bekeken 8 reacties

Geen extra stimulans teelt eiwitrijke gewassen

Den Haag - Het telen van eiwitrijke gewassen in Nederland om minder afhankelijk te worden van de onzekere internationale graanmarkt hoeft volgens landbouwstaatssecretaris Henk Bleker niet extra gestimuleerd te worden.

Dat meldt Akkerwijzer. "In Nederland worden gewassen geteeld indien daar vanuit de markt vraag naar is, voor een prijs waarvoor de boer deze wil en kan telen. Initiatieven voor de teelt van gewassen die nu niet regulier plaatsvinden, zullen vanuit de markt moeten komen. Daarbij kan men een beroep doen op de mogelijkheden van het topsectorenbeleid (topsector Agrofood). Daarin worden faciliteiten geboden voor onderzoekswensen vanuit het bedrijfsleven", aldus Bleker, zo schrijft Akkerwijzer. Bleker wijst ook op het afschaffen van het Europese steunstelsel voor erwten en veldbonen in de jaren 90, juist vanwege de hoge kosten en internationale handelsmaatregelen.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Kunnen ze in zuid Amerika blijven doorgaan met houtkap om er soya bonen te telen. Dat is toch de wens van zijn partij, het CDA.

 • B bob

  De Bevolking van Duitsland en Oostenrijk hebben het geluk dat Bleker alleen in Nederland de zooi loopt te verkloten. Daar zetten ze in op onafhankelijkheid en niet om de ondergang van de eigen Land en Tuinbouw

 • maxisprint

  als de teelt van eiwitrijke gewassen wel word gesubsidieerd dan groeit er weer minder graan (tarwe) en zijn we daar weer minder afhankelijk, dus de zuinigheid van Bleker is zo gek nog niet

 • B bob

  Maxiprint, een akkerbouwer kiest toch voor het best lonende gewas ongeacht de subsidie . Als graan bijn niet meer wil groeien door de overbemesting kun je beter voor mais kiezen . In het Buitenland mogen ze ook een boterham verdienen zolang ze biologisch telen ( is de enige teelt zonder chemie en GGO)
  Jezelf helemaal lossnijden van de wereld gaat niet lukken dus er zal altijd een vorm van afhankelijkheid blijven!

 • c.putten

  b bob ,je kunt wel zien dat je geen verstand van boeren hebt,ten eerste is mais ook een graansoort ,ten tweede is het grote probleem de verschraling van de grond door het te strenge mestbeleid,nederland staat overgings nog wel aan kop van de wereld wat opbrengsten betreft en zeker wat tarwe (graan)betreft.

 • B bob

  Punt voor jou Putten. Tarwe levert minder op dan graan ( mais) en er is absoluut geen mestoverschot of overbemesting in Europa. laat staan een probleem met de mineralenhuishuiding in de bodem. Die koppositie in de wereld is misschien vergane glorie.

 • red

  Diermeel (onder strenge voorwaarden) in het voer geeft ook al een positief effect op iit en di isruim voor handen.
  Tevens kan dan de distructor goekoper win / win

 • B bob

  Red, ik denk dat die tijd niet meer terug komt. BSE was een teken dat het geen goed idee was om Beenmerg in de voedingsketen te gebruiken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.