Akkerbouw

Nieuws

G20-overleg over graanmarkt

Parijs – Frankrijk, de Verenigde Staten en Mexico houden maandag een speciaal overleg over de situatie op de internationale graanmarkt. Doel is om te beoordelen of een spoedbijeenkomst van alle G20-landen op korte termijn noodzakelijk is.

Uiteindelijk moet daarmee voorkomen worden dat net als bij de vorige graancrisis in 2008 in een aantal landen voedselrellen uitbreken.

Frankrijk is momenteel voorzitter van de snelle reactiegroep voor de agrarische markten van de G20, de VS nemen die rol begin september over en Mexico is voorzitter van het hele G20 overleg tussen de twintig rijkste landen ter wereld.

De drie landen willen tijdens het telefonisch overleg kijken naar ‘mechanismen die een stabilisatie van de markt kunnen bevorderen.’ Mexico wil daarnaast ook het gebruik van mais voor bio-ethanol ter sprake brengen. "De 40 procent van de mais die wordt gebruikt om aan de quota's voor bio-ethanol te voldoen verstoren de markt," aldus de Mexicaanse vertegenwoordiger in de VS Carlos Vazques.

Of registreer je om te kunnen reageren.