Akkerbouw

Nieuws 1129 x bekeken

Fransen halen veel tarwe binnen

Parijs - De Franse oogst aan zachte tarwe komt volgens de laatste schatting uit op 36,5 miljoen ton. Dat is 2,5 miljoen ton meer dan vorig seizoen, wat vooral te danken is aan een met 7,5 ton per hectare hogere gemiddelde opbrengst dan de afgelopen jaren.

‘’De weersomstandigheden met veel vochtigheid zijn in tegenstelling tot vorig jaar gunstig geweest voor de graanverbouwers’', stelt de agrarische dienst France Agri Mer. In het zuiden van het land is de tarwe-oogst inmiddels afgerond. Elders is goede vooruitgang gemaakt maar worden de maaidorsers zo nu en dan in de wielen gereden door zware regenval.

Langs de Kanaalkust moet de oogst zelfs nog beginnen, aldus France Agri Mer.’’De terugkeer van de zon staat echter garant voor een snelle vooruitgang.’’ De opbrengst per hectare vertoont nog grotere verschillen dan in vorige jaren, met soms 8,5 ton in Picardie maar niet meer dan 6,5 ton in Lotharingen en nog iets minder in Aquitaine. Die grote variatie geldt eveneens voor de kwaliteit, waarbij het gemiddelde proteinegehalte uiteen loopt van 11 tot 15 procent.

Verder schat France Agri Mer de oogst aan harde tarwe op 2,3 miljoen ton, ruim 10 procent meer dan vorig seizoen en een nieuw record. De kwaliteit kan echter te lijden hebben gehad door de regenval vlak voor de oogst. Bij gerst komt de totale opbrengst met 11,5 miljoen hectare 30g procent hoger uit dan vorig seizoen. Dat komt ook bij dit gewas door een hoog rendement dat het record van 7 ton per hectare uit 2004 lijkt te verbreken.

De wintergerst is inmiddels binnen terwijl bij de oogst van voorjaarsgerst goede vooruitgang wordt geboekt. Ook het koolzaad is geoogst en levert een totale opbrengst van 5,4 miljoen hectare op, vrijwel evenveel als vorig seizoen. ‘’Het gemiddeld rendement van 3,4 ton per hectare stelt tevreden, zeker gezien de vorstschade die eerder in het seizoen is aangericht’,’ aldus France Agri Mer.

Of registreer je om te kunnen reageren.