Akkerbouw

Nieuws 343 x bekeken

Frans verbod op Cruiser OSR houdt stand

Parijs – Een Frans verbod op het gebruik van het bestrijdingsmiddel Cruiser OSR, gebruikt in koolzaad, hoeft niet te worden geschorst. Dat heeft de rechtbank in Versailles bepaald in een zaak die was aangespannen door de Zwitserse producent van Cruiser OSR, Syngenta.

Syngenta zegt in een verklaring 'extreem teleurgesteld' te zijn in de uitspraak en dat het 'overweldigende bewijs dat het product veilig is' noopt tot hoger beroep. Volgens de internationale marktleider in agrochemische middelen verliest de koolzaadteelt doordat het geen Cruiser OSR mag spuiten 200 miljoen euro. Syngenta vindt dat van een gesloten wetenschappelijk debat over de veiligheid geen sprake is.

Het Franse ministerie van landbouw verbood het gebruik van Cruiser OSR in juli na een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science. In het artikel stellen Franse en Schotse onderzoekers dat het insecticide thiamethoxam die wordt gebruikt in Cruiser OSR het richtingsgevoel van bijen aantast. De bijen kunnen daardoor de weg naar korven niet meer vinden waardoor bijenpopulaties afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.