Akkerbouw

Nieuws 1227 x bekeken 7 reacties

Epure: bio-ethanol in EU nauwelijks een factor

Brussel - De European Renewable Ethanol Association (Epure), ergert zich aan de voortdurende discussie of oogsten voor voedsel óf voor brandstof gebruikt moeten worden. De organisatie stelt dat de oogsten die ten behoeve van brandstoffen gebruikt worden, minimaal zijn.

De organisatie baseert zich daarvoor op cijfers van de Europese Commissie. Daaruit blijkt dat de EU in 2012 naar schatting 3 miljoen ton mais voor de productie van ethanol gebruikt. Dat komt neer op 1 procent van de totale EU-graanproductie. Voor tarwe is de 2012-prognose 4,6 miljoen ton. Dat staat gelijk aan 1,5 procent van de Europese graanproductie. Inclusief overige granen zoals gerst en rogge komt het totaal op nog geen 10 miljoen ton.

Uit diezelfde cijfers blijkt dat 166,5 miljoen ton graan alleen al als diervoeder gebruikt wordt. De ethanol-factor moet volgens Epure daarom in het juiste perspectief gezien worden. De organisatie voegt daaraan toe dat de kleine hoeveelheden ethanol het onmogelijk maken om een grote invloed op de prijs te hebben.

Overigens is de basis van bio-ethanol in bijvoorbeeld de VS en in Europa totaal anders. In Amerika wordt bio-ethanol alleen van mais gemaakt. In Europa zijn dat naast mais dus ook andere graansoorten en suikerbieten. Het hangt daarmee niet van één gewas af.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Zo is dat , we rekenen biogas instalaties even niet mee , en weer heeft onze elite ambtenaren kliek gelijk.

 • The Hulk

  Mijn angst is of die zeer goede afzetmarkt dit jaar de hoge graanprijs gaat kunnen betalen . In Hongarije bv gaat veel mais in de ethanol dit jaar is er haast GÉÉN mais dus wat met die weinge mais die wel zal geoogst worden???

 • agratax2

  aarthamstra1. Ik denk dat ze even de import van graan voor ethanol productie buiten beeld laten. Deze hoeveelheid graan nodig voors de ethanol die rechtstreeks wordt ingevoerd zal ergens op de wereld zijn invloed op de prijs hebben. Dit zijn weer mensen die de Vrije Wereld Handel omarmen maar als het even niet past vergeten dat Europa geen eiland meer is maar een onderdeel van het grote WTO gebeuren. De scheet die Brazilië laat ruiken de consumenten hier direct.

 • drientje

  De mais die voor de bio-ethanol gebruikt word, word uiteindelijk voor de helft weer veevoer. Maar de mais die de vergister ingaat vergroot ook nog eens het
  mestoverschot. En als je dan hoort dat deze vergisters met subsidie ook nog eens verliesgevend zijn, dan is er maar een conclusie, per direct sluiten.

 • Peerke1

  Mmm Mmm it smells like money. Very good.

 • politiek

  Drientje , Wat wil je nu sluiten , ik kan je niet volgen. Bio-gas installaties, vergisters , mestverwerkers, veebedrijven. Ook graag je motivatie geven hierin zodat het duidelijk is. Nog een vraag. Is je reactie gebaseerd incl. de huidige subsidies of exclusief die subsidies.

 • denker123

  Een kat in het nouw maakt rare sprongen,de Europese ethanolproducenten doen alsof er geen wereldmarkt is.Als er in Amerika en Canada zowat 40% van de mais in ethanol gaat, en Argentnie en Brazilie 30% van hun Soyabonen biodiesel maken.Dit heeft wel degelijk invloed op de graan en soyaprijzen op de wereldmarkt die vrijwel zonder voorraad zit door de te hoge biobrandstoffenproduktie.Zodat de speculanten de prijzen nog extra de hoogte in sturen bij een misoogst zoals nu.Drientje dat er als veevoer terugkomt is bij mais en tarwe niet de helft maar 1/4 deel dit is een groot verschil,en er komt steeds meer naar voor dat dit minderwaardig veevoer is,veel meer export naar China omdat het in Amerika niet geplaatst kan worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.