Akkerbouw

Nieuws 1610 x bekeken

Einde prijsstijging bloembollen

Lisse – De stijging van de bloembollenprijs zet niet door. Dat constateert Henk Hoogervorst van bloembollenbemiddelaar Hobaho.

"Hoewel de oogst van tulpen, hyacinten en narcissen duidelijk minder is dan voorgaande jaren heeft dat toch maar in beperkte mate gezorgd voor een betere prijs", zegt de algemeen directeur.

Blijkbaar zijn niet alleen de oogstresultaten prijsbepalend. De situatie in de broeierij drukt een duidelijk stempel op de prijsvorming van deze bloembollen. In het afgelopen jaar heeft de broeierij 'maar heel gewoontjes' gepresteerd. "Zeker waar het de grotere contracten met grootwinkelbedrijven betreft, zien we duidelijk een beperking voor een betere bloemenprijs. Dat betekent dat de prijs voor bloembollen het komende jaar niet ongelimiteerd kan stijgen."

Bloembollensoorten waar echt gebrek aan is, zorgen voor een positieve reactie op het prijsniveau. Hoogervorst: "Maar als de handel en export die aantallen heeft verkocht, stopt de vraag weer onmiddellijk. Vooralsnog zien we geen nieuwe vraag tegen hogere prijzen."

Het minder gevraagde assortiment wordt wel verkocht, neemt Hobaho waar, maar voor het nu gebruikelijke prijsniveau. Verder wordt in een wat eerder stadium zaken gedaan, vooral bij leveranciers die ook dit jaar hun kopers tevreden hebben gesteld.

Overschotten worden met mate verhandeld; orders worden ingevuld met de nog liggende voorraad. "Niemand neemt risico en er worden dan ook geen nieuwe voorraden aangelegd bij de export", legt Hoogervorst uit.

De bemiddelaar verwacht dat de kwekerij dit jaar meer nog selectiever gaat planten en soorten die moeilijk in de markt liggen vaker gaat afstoten. De risico's voor dit assortiment worden te groot en de teeltkosten liggen zeker niet lager dan in het gevraagde assortiment.

"De minder gevraagde soorten zitten wat prijsvorming betreft de beter verkopende soorten echt in de weg", ziet Hoogenvorst. "Kwekers hebben wel plannen in deze richting, maar echt weggooien lijkt bij veel bollentelers toch nog steeds een tegennatuurlijke handeling."

Of registreer je om te kunnen reageren.