Akkerbouw

Nieuws 717 x bekeken

EU produceert minder oliezaden

Brussel - De EU produceert minder oliehoudende zaden dan vorig jaar. Vooral de oogst van koolzaad valt terug. Maar het weer van de afgelopen weken heeft de gewassen in Duitsland, Frankrijk en Tsjechië wel goed gedaan.

Dat schrijft de Amerikaanse landbouwraad Paul Spencer in een rapport over de Europese markt voor oliezaden. Spencer verwacht een productie van 27,6 miljoen ton aan koolzaad, zonnebloempitten en sojabonen. Dat is 3,8 procent minder dan vorig jaar is geoogst. De belangrijkste oorzaak is de uitwintering van koolzaad in Polen, Roemenië, Bulgarije en Frankrijk.

De koolzaadoogst schat Spencer op 18,5 miljoen ton. Aan zonnebloempitten komt 8,0 miljoen ton van de akkers. "Maar heet en droog weer hebben het opbrengstpotentieel in belangrijke productielanden als Spanje, Italië , Hongarije, Roemenië en Bulgarije verminderd. Het weer van de komende week bepaalt hoeveel zonnebloempitten uiteindelijk wordt geoogst. In Spanje en Roemenië is al onherstelbare schade aangericht aan de zonnebloemen."

De EU produceert ongeveer 1,1 miljoen ton sojabonen. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar.

Er worden minder oliezaden gebruikt voor verwerking in veevoer. De landbouwraad schat dat het verbruik aan oliezaden voor industrieel gebruik stijgt naar 8,2 miljoen ton. De stijging komt komt vooral doordat meer biodiesel nodig is voor bijmenging in fossiele brandstoffen. Vooral in Spanje neemt de vraag toe, stelt Spencer in het rapport. "Door de kleinere productie van koolzaad groeit de import van koolzaad naar een record. Maar Oekraïne kan minder leveren omdat daar ook minder koolzaad is. Het meeste koolzaad zal uit Australië komen. Canada verwacht een goede oogst."

Of registreer je om te kunnen reageren.