Akkerbouw

Nieuws 4 reactieslaatste update:23 aug 2012

Door klimaatverandering meer aardappelen

Westmaas – De klimaatverandering verhoogt de hectareopbrengsten bij aardappelen. Bovendien neemt de uitstoot van CO2 per kilo af, zei onderzoeker Anton Haverkort van Wageningen UR gisteren op de Aardappeldemodag in Westmaas.

In 1960 bevatte de lucht nog 315 ppm (delen per miljoen) CO2. In 2010 was dat gestegen naar 380 ppm. Haverkort: "De verwachting is dat in 2050 de lucht 550 ppm CO2 bevat."

WUR heeft in kasproeven nagebootst welk effect dat heeft op gewassen. Haverkort: "De aardappel en de cassave reageren het sterkst op het hogere CO2-gehalte. Bij aardappelen gaat de hectareopbrengst met 30 procent omhoog. De vorstvrije periode in Nederland wordt drie weken langer. Dat vergroot de productie met nog eens 20 procent. Het gewas is dan al begin juni gesloten in plaats van rond de langste dag. De uitstoot van CO2 per kilo aardappelen daalt dan met 33 procent."

Akkerbouwers vragen zich af of ze blij moeten zijn met al die extra aardappelen omdat het leidt tot prijsdruk. Haverkort: "In 2050 wonen er 9 miljard mensen op de wereld die ook nog eens meer vlees eten. De vraag naar plantaardige grondstoffen neemt enorm toe. Nederland heeft als grote voordeel dat het een mild klimaat heeft en voldoende water."

Laatste reacties

 • agratax2

  Meer aardappelen van een hektae kan betekenen minder hektares met meer winst. Dus waarom angst, eenvoudig je oppervlakte aanpassen aan de vraag. andere gewassen zulleen ook reageren op het langere groeiseizoen en het hoge CO2 gehalte en ook meer opbrengen.

 • bert bert

  Zijn die slimme ingeneurs Lndbouw en wetenschap weer aan de praat met hunne lulkoek om in belangstelling te staan over co2 en opwarming.en dan meer opbrengst.Je ziet het is 3 dagen supperheet en alle aardappelen liggen kapot ,en ze moesten nog 3 weken dikken ;en wie is weer de klos ,die domme boer die weer geluisterd had naar die aardappelprofeten van meer opbrengst en die dacht vorig jaar had ik meer als 60 ton per ha dus 50 ton op contract en wat nu mischien geen 40 ton of nog minder en maar 40 tot 50 %50 op ,nog aftrek ook ,Lat ze in westms mar lullen ,praktijk is anders .Enne boeren je kunt nu lachen met mijn zever maar onze beurs is weer lichter

 • Vivi

  Geef Usain Bolt 30% meer zuurstof en hij loopt 30% harder: de 100m in 6,72 sec. ipv. 9,56. Dit is populistische wetenschap waar een professor zich verre van moet houden. Mijnheer Bolt zou nl. desintegreren als hij zo hard zou lopen en dat doet een plant ook.

 • B bob

  Vivi , Duidelijke taal ! Ik heb respect voor Mensen die gewoon helder blijven denken! Je kan er ver gaan in de Akkerbouw maar op een gegeven moment moet je aanvaarden dat de grens bereikt is.
  En plofkip is momenteel al binnen 34 dagen 2 kilo zwaarder terwijl 60 dagen al problemen gaf in het recente verleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.