Akkerbouw

Nieuws 2495 x bekeken 1 reactie

Discussie over basisprijs van cichorei blijft

Roosendaal - Al biedt Sensus voor het tweede jaar op rij een verhoging van de basiscontractprijs voor cichorei, de discussie over de hoogte daarvan blijft.

“Het is elk jaar weer ‘sparren’ met Sensus over het saldo dat op basis van de contractprijs kan worden gerealiseerd”, stelt secretaris Harold Simmelink van de Telersvereniging Inulinecichorei.

De contractprijs voor 2013  - € 73,50 per ton - is een verbetering van ongeveer 15 procent met de prijs voor het lopende teeltseizoen. Dit jaar is de basisprijs €64,50.

Volgens teler Kees Hanse uit Zeeland is de basiscontractprijs, ondanks de verhoging, nog steeds onvoldoende om een goed saldo te halen. “Als ik alle kosten voor deze intensieve teelt doorreken en ik zet die af tegen de prijs die nu voor tarwe wordt gemaakt, dan lijd ik verlies op de cichorei. Sensus zegt dat cichorei 500 euro per hectare saldo oplevert. Voor een rendabele teelt is nu een basisprijs van zo’n 100 euro per ton nodig. Anders is het veel interessanter om tarwe te telen of het land te verhuren voor bijvoorbeeld spruiten of pootgoed.”

Dinsdag hebben Hanse, Simmelink en teeltadviseur Leo Zandee van CZAV een gesprek gehad over de saldoberekening met René Schunselaar, manager agrarische dienst van Sensus. “We lopen al jaren tegen de saldodiscussie aan”, zegt Zandee. “Daarover hebben we een goed gesprek gehad. Cichorei is een intensievere teelt die meer aandacht en vakmanschap vraagt dan andere gewassen. Het is in deze discussie heel belangrijk dat de situatie per teler erg kan verschillen. Als je graanteler bent die zelf alle mechanisatie kan doen, dan scheelt dat fors in de kosten. Ook de grootte van het areaal speelt mee.”

Komend jaar wil Sensus het areaal cichorei fors uitbreiden: van 3.100 hectare dit seizoen naar 5.000 hectare. Daarmee wil Sensus onder meer aan de groeiende vraag uit Amerika kunnen voldoen. “Ik durf niet te zeggen dat het areaal volkomt met de nieuwe contractprijs”, stelt Simmelink. Zandee denkt dat dat wel gaat lukken. “Er zijn in Nederland zeker nog groeimogelijkheden voor dit gewas.”

Sensus is een dochterbedrijf van Cosun. Het bedrijf kon gisteren geen toelichting geven.

Eén reactie

  • maxisprint

    wie geeft Zandee een rekenmachientje cadeau, dan gaan we daarna weer over het saldoverschil van wintertarwe en cichorei praten

Of registreer je om te kunnen reageren.