Akkerbouw

Nieuws

De Bruijne: Farm Frites-project in Gambia draait winst

Kuloro - Het aardappelproject van Farm Frites-oprichter Gerrit de Bruijne in Gambia is een succes. Volgens De Bruijne draait het project dit jaar voor het eerst met winst. Het project ging in 2008 van start, vertelt De Bruijne in een interview met Link Magazine.

Inmiddels staat in het West-Afrikaanse land een complete productielijn, van akker tot en met opslag. Gambia importeert vrijwel alle aardappelen en uien. "Dat kost 12 eurocent per kilo aan transportkosten", zegt De Bruijne in het interview. "In Nederland kun je voor hetzelfde bedrag een kilo aardappelen telen en er nog wat op verdienen. Bovendien komt al dat transport de kwaliteit niet ten goede."

Farm Frites had in Egypte al een aardappelsector opgebouwd en volgens De Bruijne is het klimaat in Gambia daar ook geschikt voor. De partner van Farm Frites in Egypte, Kharafi & Sons, was al actief in Gambia. Daarom richtte Farm Frites met het bedrijf een joint venture op voor het nieuwe project in Kuloro, in het oosten van Gambia. In het landschap verschenen een regeninstallatie, een machinepark inclusief onderhoudswerkplaats, een opslagruimte, een kantoor en huizen voor de betrokken expats uit Nederland en Egypte.

In 2008 viel de eerste oogst, door een bacteriële ziekte, tegen. Maar nu gaat het beter, zegt De Bruijne. "Het ziet er naar uit dat we dit derde jaar uit de rode cijfers komen. Als ervaren ondernemer weet ik dat je bij een project als dit dan tevreden mag zijn. Bovendien hebben wij aangetoond dat het mogelijk is om in Gambia aardappels en uien te telen."

Wat De Bruijne tegenviel is het mentaliteitsverschil tussen West- en Noord-Afrikanen. "In Gambia zijn met name de mannen niet bijzonder leergierig. Wij proberen kennis over te dragen, zodat de mensen zelf aan de slag kunnen. Dat moeten ze dan wel willen oppikken. Tegelijkertijd moet ik toegeven dat het heel lastig is om een boerderij met aardappels en andere gewassen te beginnen. Er zijn veel aanloopkosten. Daar hebben Gambianen doorgaans het geld niet voor."
Een andere teleurstelling was het feit dat de banken vanwege de crisis niet wilden financieren. De Bruijne: "En dat terwijl we het hier hebben over een miljoeneninvestering. Gelukkig konden we een beroep doen op de PSI-regeling. Die bijdrage was echt substantieel en van groot belang. Het heeft ons in staat gesteld om hier als allereerste de productie van aardappels en uien van de grond te krijgen. Dat biedt werkgelegenheid aan een kleine twintig vaste collega's en per oogst aan ruim honderd seizoenswerkers. En omdat de aardappels en uien nu niet meer allemaal geïmporteerd worden, hoeven de Gambianen er minder voor te betalen."

Of registreer je om te kunnen reageren.