Akkerbouw

Nieuws 719 x bekeken

DLV Plant: akkerrand duurzaam effectiever

Wageningen - DLV Plant wil samen met een groep akkerbouwers in een praktijknetwerk nieuwe beheermogelijkheden van akkerranden gaan ontwikkelen.

In dat kader zijn het afgelopen voorjaar al op negen plaatsen in Zuidwest-Nederland pilots aangelegd. Centraal daarbij staan duurzaamheid versus de vermindering van de afhankelijkheid van subsidies. DLV wil onder meer zoeken naar functies die nu wellicht niet zijn toegestaan zoals het oogsten van de akkerrand. Ook wil het meerdere functies combineren.

De afgelopen jaren zijn er veel akkerrandprojecten geweest in Noord-Brabant, Flevoland, Zeeland, Drenthe en Zuid-Holland. Daar zijn ze volgens DLV in de meest eenvoudige opzet (gras) vaak een vorm van inkomenssteun. De kosten zijn dan laag en vervolgens wordt dan onderhandeld over de benodigde vergoeding. Dat is ook niet vreemd, want met de dure, Nederlandse grond moet iedere vierkante meter meetellen en concurreren met de huidige gewassen (minimaal wintertarwe).

Maar DLV verwacht dat akkerranden straks meer gericht zullen zijn op 'telen wat de maatschappij vraagt'. Bovendien worden inkomenstoeslagen verminderd dan wel afgebouwd. Akkerranden moeten daarom effectiever, aldus DLV.

Of registreer je om te kunnen reageren.