Akkerbouw

Nieuws 1567 x bekeken

Concurrentieslag met Duitse uien

Berlijn - Op de Duitse uienmarkt woedt op dit moment een grote concurrentieslag. Verschillende marktpartijen bieden hun uien zo goedkoop mogelijk aan om een goede positie te verwerven om aan supermarkten te mogen leveren.

Dat heeft tot gevolg dat de Duitse uienprijzen hard onderuit gaan. Een ander gevolg is dat de Nederlands uienexport naar Duitsland nu helemaal stilvalt. Met de dalende Duitse prijzen kan Nederland simpelweg niet concurreren.

In Polen gaan de uienprijzen ook omlaag. Hier is de oorzaak het mooie weer. Daardoor wordt er met de oogst een tandje bijgezet.

Intussen is er weer meer exportperspectief voor Nederlandse uien die naar derde landen gaan. Vooral Aziatische landen hebben in de komende vijf maanden veel uien nodig. Dit meldt de website ui-info.nl.
Zo kampen de Filipijnen met een krappe binnenlandse markt en snel stijgende prijzen. Het land opent daarom zijn grenzen voor gele en rode uien uit China, Nieuw-Zeeland en Nederland.

In India is ook vrees voor een krappe uienmarkt. Dit in tegenstelling tot de eerste helft van 2012 (India kon zijn uien toen nauwelijks kwijt). Nu dreigen tegenvallende moessonregens de inzaai van uien flink te vertragen. Dat gaat de Nederlandse exporteurs van oktober tot december kansen bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.