Akkerbouw

Nieuws 644 x bekeken

CWB start handel in koolzaad

Winnipeg - De Canadian Wheat Board (CWB) start met de handel in koolzaad. CWB biedt telers een prijs van 640 Canadese dollar per ton (516 euro). Dat is hoger dan de 507 tot 511 euro per ton die op de beurs in Winnipeg wordt betaald.

Bestuursvoorzitter Ian White wil de poolstructuur die CWB hanteert voor tarwe en gerst uitbreiden naar koolzaad. "Dan kunnen koolzaadtelers hun prijsrisico afdekken."

Het graanhandelsbedrijf heeft ruim 230 plaatsen waar akkerbouwers hun tarwe of gerst heen kunnen brengen. Voor koolzaad zijn dat er 42. Een probleem voor sommige akkerbouwers kan zijn dat ze het koolzaad over grote afstand moeten vervoeren. Het bedrijf wil daarom meer innamepunten realiseren.

CWB vermarkte sinds de oprichting in 1935 alleen tarwe. Daar kwamen in 1949 gerst en haver bij. In 1989 verloor CWB het monopolie in de haverhandel. Op 1 augustus dit jaar verloor het bedrijf ook het monopolie op tarwe en gerst.

Canada is verreweg de grootste exporteur van koolzaad in de wereld. De EU is de grootste producent en verbruiker. Statcan, het Canadese statistiekbureau verwacht een koolzaadoogst van 15,4 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.