Akkerbouw

Nieuws 423 x bekeken

CME wil termijnmarkt openen in Londen

Londen - De Amerikaanse beursorganisatie CME wil een termijnmarkt starten voor agrarische grondstoffen in Londen. Dan wordt CME een directe concurrent van Euronext dat in Londen al een termijnmarkt heeft voor voertarwe, suiker, koffie en cacao. Euronext beheert ook de termijnmarkt in Parijs, waar wordt gehandeld in maaltarwe, mais, koolzaad en brouwgerst. CME heeft de termijnmarkt in Chicago, de grootste agrarische termijnmarkt in de wereld.

CME heeft de Britse autoriteiten toestemming gevraagd een dependance te openen in Londen. CME hoopt halverwege volgend jaar met de markt te beginnen. "Wij willen dicht bij onze klanten staan", zegt topman Terry Duff. "Van ons totale handelsvolume komt nu al ruim 20 procent uit Europa."

De interesse in agrarische termijncontracten is sinds 2007 gestegen door de malaise op de aandelenbeurzen en door de schommelende prijzen van agrarische grondstoffen. Investeerders zien termijncontracten als een veilige haven ten opzichte van de wispelturige aandelenmarkt.

Daarom startte de Intercontinentalexchange (ICE), de grote concurrent van CME, in mei dit jaar met de termijnhandel in tarwe, mais en soja. De ICE was al actief in suiker, katoen, cacao en sinaasappelsap. Begin juni begon CME in Chicago met de handel in termijncontracten voor tarwe geleverd in een haven aan de Zwarte Zee.

De Minneapolis Grains Exchange (MGE) wil Canadees graan verhandelen. De Canadian Wheat Board verloor begin deze maand de monopoliepositie op de handel in tarwe en gerst. MGE verwacht meer belangstelling voor het afdekken van risico's op een termijnmarkt in Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.