Akkerbouw

Nieuws

Britse aardappelprijzen schieten omhoog

Londen – De Britse aardappelprijzen schieten omhoog nu steeds meer duidelijk wordt dat het met de oogst helemaal mis dreigt te gaan. De algemene notering van het aardappelschap Potato Council is vorige week met 11,4 procent gestegen naar 201,25 pond (254,88 euro) per ton terwijl de gemiddelde spotprijs 9,7 procent omhoog ging naar 243,50 pond (306,80 euro) per ton. Die spotprijs ligt daarmee nu ruim 3,5 keer zo hoog als vorig jaar rond deze tijd.

"Ik denk dat dat recordprijzen zijn en dat we de 200 pond niet eerder hebben overschreden. Ik zal echt in de archieven moeten duiken om te zien of dat eerder is gebeurd," aldus een woordvoerder van het schap. De oorzaak is vooral het slechte weer hoewel ook het areaal kleiner is dan in vorige seizoen. Het weer speelde de Britse aardappeltelers al parten bij het poten waarna het in de daarop volgende maanden vaak onophoudelijk heeft geregend. Nu het rooien aan de orde is, maakt de regen het betreden van de velden opnieuw vaak onmogelijk. Bovendien laten boeren daar waar oogsten wel mogelijk is de aardappelen voorlopig staan om zich te concentreren op het graan.

Dat blijkt ook uit de verdere cijfers van de Potato Council. Tot nu toe is volgens voorlopige cijfers 13.000 hectare gerooid, dat is elf procent van het areaal. Vorig seizoen was rond deze tijd al 25.500 hectare ofwel 20 procent gerooid. De oogst ligt daarmee als geheel twee weken achter op vorig seizoen en ook 10.000 hectare onder het gemiddelde over de laatste drie jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.