Akkerbouw

Nieuws 692 x bekeken

Bladschimmeldruk suikerbieten valt mee

Bergen op Zoom - IRS, kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt, heeft maandag een bladschimmelwaarschuwing uitgedeeld voor de laatste bietenregio in Nederland: de noordelijke klei in Noord-Groningen en Noord-Friesland. IRS gaf drie en een halve week geleden een eerste waarschuwing voor Limburg. Alle andere bietenregio's, zoals Zeeland, Flevoland, Noord-Holland en West-Brabant, kregen in de tussenliggende periode  een waarschuwing.
Die periode van drie en een halve week is gemiddeld. "Vorig jaar ging het harder met de bladschimmel", legt Elma Raaijmakers, IRS-onderzoeker ziekten en plagen, uit. "Toen gaven we op 14 juli de eerste en op 27 juli de laatste waarschuwing uit."
De oorzaak ligt in de lagere temperaturen van dit jaar. "Het is geen warme zomer en dan gedijt de bladschimmel cercospora  ook minder goed. Desalniettemin moeten telers alert blijven. Er komt namelijk wel warmer weer aan."
Het aantal inzendingen van bladvlekken bij de afdeling diagnostiek zit intussen rond de honderd. Raaijmakers: "Daar zitten ook gevallen van bacterieziek bij, maar het aantal is vergelijkbaar met voorgaande jaren."

Of registreer je om te kunnen reageren.