Akkerbouw

Nieuws 1530 x bekeken 2 reacties

Australië ziet kans in sojaproductie

Canberra - Australië wil zich steeds meer gaan richten op de productie van oliehoudende zaden zoals soja. Dat meldt de Australian Wheat Board (AWB). Aanleiding zijn de fors gestegen prijzen voor sojabonen.

Op dit moment wordt in Australië zo'n 40.000 hectare oliehoudende zaden geteeld en is het land afhankelijk van import. In 2011 bedroeg die nog 560.000 ton.

Australië teelt traditioneel vooral tarwe en is daar ook aan gewend, aldus AWB. Maar een hoger inkomen weegt zwaarder dan gewoonte, stelt de organisatie. Met koolzaad maakte het land bovendien al eerder een verschuiving door. Zo produceerde Australië tot 1990 nooit meer dan 100.000 ton koolzaad. Inmiddels is dat al meer dan 3 miljoen ton en is het land een grote koolzaadexporteur.

Een Australische verschuiving naar de productie van sojabonen zou de voorlopig laatste in een serie van mondiale verschuivingen zijn. Zo neemt Brazilië met de sojabonenexport naar verwachting in het komende seizoen de koppositie van de VS over. Braziliaanse boeren hebben fors meer ingezaaid vanwege de gunstige wereldmarktprijs.

Een ander voorbeeld is Oekraïne. Dat land heeft in het seizoen 2011/2012 de maisuitvoer bijna verdrievoudigd. Daarna is het nu na de Verenigde Staten en Argentinië plots de de belangrijkste exporteur.

Ook Argentinië doet een duit in het zakje. Dat land is naar verwachting in 2012/2013 de grootste gerstexporteur ter wereld. Ter vergelijking: drie jaar geleden was het nog de mondiale nummer zeven. Veel Argentijnse boeren zijn vanwege exportbelemmeringen overgestapt van tarwe op gerst.

Laatste reacties

  • ed12345

    Dat is nou juist het spannende in de akkerbouw de kaarten veel sneller verlegt kunnen worden dan in b.v. veeteelt , vooral met gewassen die met de combine geoogst kunnen is de omslag vaak vrij eenvoudig ook de opslag is vaak het zelfde als gewone granen

  • John*

    het gaat erom waar je het accent legt. door de ingezette trend om als basis voor energie te produceren en de consument dik te laten betalen voor voedsel gewassen heeft de akkerbouw weer meer uitdaging gekregen.

Of registreer je om te kunnen reageren.