Akkerbouw

Nieuws 398 x bekeken

Argentinië verhoogt exporttaks biodiesel

Buenos Aires – Argentinië verhoogt de exporttaks op biodiesel van 20 naar 32 procent. De actie is volgens de regering bedoeld om binnenlandse prijzen voor brandstof te drukken. Het land ontkent van plan te zijn de exporttaks op soja te verhogen, waarvoor werd gevreesd door boerenorganisaties.

In de eerste zes maanden van 2012 is de Argentijnse uitvoer van biodiesel naar de EU volgens analisten van Oil World met 32 procent gestegen tot 840.000 ton. Bijna het totale uitvoervolume van Argentinië ging naar de EU, maar Duitsland vervangt Spanje als belangrijkste afnemer. Argentinië gebruikt bijna eenderde van de binnenlands geteelde soja als grondstof voor biodiesel, waar de EU koolzaad inzet.

In april kondigde Spanje een importstop voor biodiesel van buiten de EU af. Spanje is verbolgen omdat de Argentijnse regering de lokale dochter van een Spaanse oliemaatschappij nationaliseerde. Volgens gegevens van Oil World ontvangt Spanje nog steeds schepen met biodiesel uit Argentinië omdat eerder gesloten contracten wel worden nageleefd.

Na de Spaanse importstop kondigde Argentinië aan te overwegen de bijmengplicht voor biodiesel te verhogen van 7 naar 10 procent, waardoor het binnenlandse verbruik op 1,15 miljoen ton zou komen. Deze door de industrie gewenste stap wordt echter niet genomen, aldus de hoofdeconoom van de regering, Axel Kicillof. De industrie denkt dat door de belastingverhoging minder kan worden geëxporteerd en de binnenlandse consumptie onvoldoende zal zijn om het grotere aanbod dat in Argentinië blijft te absorberen.

Of registreer je om te kunnen reageren.