Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Argentijnse sojaboer schuldig aan vergiftiging

Cordoba - Een Argentijnse sojaboer en een piloot van een spuitvliegtuig zijn door een rechtbank in Cordoba schuldig bevonden aan het vergiftigen van mensen met het bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Het is de eerste keer dat in Argentinië vergiftiging van mensen door pesticiden bestraft wordt. Dat meldt de organisatie GMO free regions.

De sojaboer en de piloot hebben voorwaardelijke straffen van drie jaar gekregen en krijgen ook een werkstraf. Een tweede sojaproducent werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Sofia Gatica, milieuactivist van de groep Mothers of Ituzaingó, noemde de uitspraak van de rechter een 'historische overwinning', maar stelde ook dat de voorwaardelijke straf een 'belediging voor de slachtoffers' was.

In de Argentijnse regio's waar veel sojabonen geteeld worden, klagen steeds meer mensen over de effecten van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Op dit moment staat de Argentijnse regering nog steeds achter het gebruik van deze middelen ten behoeve van de landbouw.

Laatste reacties

 • agratax2

  Glyfosaat is DUS toch giftig voor mens en dier,ondanks dat Monsanto en de voedselveiligheidsdienst in Amerika het tegenovergestelde beweren. En de boer hij spuit door zowel voor als tijdens de teelt van voedsel gewassen. Of geldtdeze giftigheid alleen als Round Up uit een vliegtuig komt? We wachten de reactie van Monsanto af.

 • B bob

  Het zal misschien voor veel mensen schokkend nieuws zijn maar roundup vernield een groot gedeelte van de darmflora van Dier en mensch. Dan krijg je allerlij rare nieuwe welvaartsziekten . Koeien gaan Echt spontaan dood als ze voldoende addergif van Lucifer in hun lichaam hebben opgeslagen. Gelukkig krijgen de europese dieren voldoende argentijnse soja te vreten en is de dosis snel hoog genoeg.

 • HvdR

  agratax1, uit dit artikel blijkt enkel dat er mensen zijn geweest die met dit middel in aanraking zijn gekomen en zegt helemaal niets over de aard van de giftigheid voor zover daar überhaupt sprake van mocht zijn. Kritisch lezen is toch echt iets anders dan in een willekeurig flutberichtje je vermeende gelijk denken te halen.
  En uit het draadje `Boeren is zo gezond nog niet' verwacht ik van jouw kant ook nog de onderbouwing van de volgende stelling + Iedere boer die RoundUp spuit blijkt in zijn urine van de volgende dag meer dan een gezonde dosis glyfosaat uit te scheiden +

Of registreer je om te kunnen reageren.