Akkerbouw

Nieuws

Aardappelopbrengst valt tegen bij VTA

Doetinchem - De gemiddelde aardappelopbrengst in Nederland (voor alle rassen) haalt het niet bij vorig jaar. Landelijk gezien is de opbrengst 46 ton per hectare. Dat was een jaar geleden nog 51 ton.

Het is ook minder dan het vijfjarig gemiddelde. Toen werd 47,5 ton per hectare binnen gehaald. Dat blijkt uit een serie proefrooiingen van ongeveer 250 leden van telersorganisatie VTA die medio augustus gehouden is.

Volgens VTA zijn er qua opbrengsten geen grote regioverschillen. In het zuiden zijn de opbrengsten iets lager dan in het noorden, maar substantieel zijn die verschillen niet. Qua rassen springt Fontana er duidelijk uit. Dat aardappelras noteert onder VTA-telers een gemiddelde opbrengst van 50 ton per hectare. De overige rassen zoals Innovator, Agria en Bintje zitten in één grote middengroep. Die zijn goed voor 45 tot 46 ton per hectare. In negatieve zin is er geen extreme uitschieter.

Opvallend dit jaar is het kleinere aandeel van aardappelen van 50 millimeter opwaarts. VTA-telers noteren een fijnere sortering. Het aantal knollen per plant is groter. Verder blijkt dat de kwaliteit van de aardappelen door de bank genomen gemiddeld is. Het zijn fatsoenlijke knollen, aldus de VTA. Ook het onderwatergewicht (niet gemeten in de proefrooiingen) lijkt vrij normaal.

VTA zegt zich wel zorgen te maken over de nagroei van de aardappelen. De telersorganisatie schat die dit jaar hooguit op 2 tot 4 ton per hectare. In een normaal jaar is dit gemiddeld 7 ton per hectare. VTA wijt dit aan de slijtage, die groter is dan in andere jaren. De volgende proefrooiing waarin dit wordt gemeten, vindt overigens medio september plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.