Akkerbouw

Nieuws

Aardappelopbrengst onder meerjarig gemiddelde

Doetinchem – De aardappelopbrengst komt niet alleen flink onder het niveau van vorig jaar uit, maar ook onder het vijfjarig gemiddelde. Dat schatten teeltbegeleiders in.

Ook de VTA, die de eerste proefrooiingen deed, verwacht een benedengemiddelde opbrengst.

“De groei is er uit, waarschijnlijk komt de opbrengst enige procenten onder het vijfjarig gemiddelde uit,” vertelt Meeuw de Bruijne, voorzitter van de handelscommissie aardappelen van de VTA. “Die prognose is gebaseerd op de proefrooiing van half augustus. Daarbij verwachten we ook nog eens minder nagroei dan gemiddeld, zodat de proefrooiing van half september nog lager uit kan vallen.” Door de goede knolzetting en de snelle afrijping, zal de maatsortering fijn blijven.

Ook in uien is geen topopbrengst door de snelle afrijping. De opbrengst blijft achter bij 2011. Of deze ook onder het meerjarig gemiddelde uitkomt, valt nog te bezien. In het hele land zijn de verschillen tussen uienpercelen groot: overal zijn goede en slechte percelen te vinden. “Wat we verder zien is dat de late rassen vroeger zijn dan normaal, maar dat de vroege rassen juist wat later zijn,” vertelt Jaap Jonker, verkoopleider bij De Groot en Slot. Mede dankzij het droge weer in augustus, lijkt de kwaliteit van de uien goed.

De regen die de komende dagen verwacht is, komt te laat voor de meeste aardappelen en uien. Veel gewassen zijn al zover versleten dat ze niet profiteren van eventuele regen, maar juist sneller zullen afrijpen. Hooguit late rassen en percelen kunnen qua groei nog wat doortrekken. Maar wel met een kans op doorwas in aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.