Akkerbouw

Nieuws

‘Aanzienlijke schade door hitte’

Doetinchem – De hitte van de afgelopen dagen heeft aanzienlijke schade toegebracht aan de aardappelen en uien. Dat leidt gemiddeld wel tot 10 tot 15 procent lagere opbrengsten dan vorig jaar. De schade aan de suikerbieten valt relatief mee. Dat melden verschillende DLV-adviseurs.

“De aardappelen zijn verschrikkelijk snel achteruit gegaan”, zegt Luc Remijn van DLV Zuidwest-Nederland. “Ook de uien krijgen een flinke knauw. Ik schat de opbrengsten nu zeker 10 procent lager in dan vorig jaar. Zelfs de bieten ontspringen de dans niet. Daar zijn verkleuringen.”

Zijn collega Laurens Persoon ziet in Flevoland weinig schade in de bieten. Hij verwacht daar geen lagere opbrengsten. Maar hij ziet wel dat veel aardappel- en uienpercelen een ‘flinke douw’ hebben gekregen. “Er is een hoop groei uit. Dat gaat kilo’s kosten. Ik verwacht voor beide gewassen minstens 10 procent minder opbrengst.”

In het zuidoosten laat de hitte ook zijn sporen na. Renould Schiffelers, ook DLV, spreekt van redelijke schade. Toch verwacht hij voor aardappelen en uien bijna 15 procent minder opbrengsten dan in 2011.

In de Veenkoloniën zijn de gevolgen voor de opbrengsten nog lastig in te schatten. Maar DLV’er Roelof Nabert stelt dat de aardappelen in ieder geval een ‘flinke optater’ hebben gehad.

Door de hitteschade aan de aardappelen loopt de aardappelprijs op de termijnmarkt in Frankfurt verder op. Vrijdag sloot het termijncontract voor levering in april 2013 op 21 euro. Dat is een stijging van €4,30 in één week. Gisteren steeg de prijs verder. De hoogste prijs die gedurende de handelsdag werd betaald voor het aprilcontract was  €23,40.

Aan de termijnmarkt in Frankfurt is bijzonder veel gehandeld in het contract voor levering in april 2013. Er zijn bijna 3.400 transacties voor geweest, met een piek van meer dan 1.000 op de donderdag. De termijnprijs is nu voor het eerst op het peil van de hoge piek die in het vorige seizoen eind mei werd gehaald,

Het aardappeltermijncontract voor april 2013 sloot maandag uiteindelijk op €22,70 per 100 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.