Akkerbouw

Nieuws 3011 x bekeken 1 reactie

Zomergerst- en koolzaadoogst eind deze week

Doetinchem - De zomergerst- en koolzaadoogsten laten nog even op zich wachten. DLV Plant, Agrifirm en CZAV verwachten dat de oogst eind deze week pas echt begint.

Het natte weer van de laatste weken heeft het moment van oogsten uitgesteld en dat is zeker in Limburg goed te merken, meldt een regionale teeltadviseur bij DVL Plant. "De zomergerst moet hier eerst drogen. De grond is nog steeds erg vochtig. In Limburg hebben we doorgaans hogere temperaturen dan in de rest van het land en dat is te merken aan de gerst. Die is overrijp en in elkaar gezakt. Ik verwacht dat we over een paar dagen pas kunnen oogsten. Er zal zeker opbrengstverlies zijn. Maar hoeveel is lastig in te schatten."

Zijn DLV-collega in Flevoland denkt ook dat de gerst eind deze week pas geoogst kan worden. Al ligt dat niet alleen aan de natheid. "De gerst is ook niet helemaal rijp. Al gaat het met het huidige weer natuurlijk erg hard."

In het zuidwesten van het land is de gerst rijper, stelt een woordvoerder van CZAV. "Ik verwacht dat de oogstmachines aan het eind van deze week het veld ingaan. Het is nog even wachten."

Een adviseur van Agrifirm verwacht dat donderdag de eerste gerst geoogst wordt. Snel gevolg door koolzaad. "Het is nu nog iets te vroeg."

Eén reactie

  • Agro.MineralsPlus1

    Lijkt mij voor de zomergerst nog wel een beetje te vroeg. Denk dat het hier over wintergerst gaat i.p.v. zomergerst. In Groningen waren ze nog niet aan de gang (nog 18 % vocht), waarschijnlijk woensdag/donderdag. In de Achterhoek en langs bijna de hele Duitse grens al wel.
    Koolzaad heeft nog te veel groene hauwtjes onderin. Duurt nog wel een week.

Of registreer je om te kunnen reageren.