Akkerbouw

Nieuws

'Zebrachip in Nederland kwestie van tijd'

Wageningen - De komst van de aardappelziekte zebrachip naar Nederland is een een kwestie van tijd. De ziekte die nu alleen nog voorkomt in herkomstland Mexico, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland heeft een levensgroot risico om ook hier de kop op te steken, omdat het 'over continenten heen kan springen'.

Dat stelt aardappelonderzoeker Anton Haverkort van Wageningen UR. Haverkort reageert hiermee op de ontdekking van zebrachip in dé Amerikaanse aardappelstaat Idaho. De ziekte wordt overgebracht door bladvlooien die besmet zijn met een bacterie en leidt tot donkere strepen in aardappelen. Die worden vervolgens zichtbaar bij het bakken.De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Zo leidde zebrachip in 2009 in de staat Texas tot 40 procent opbrengstderving bij telers.

De aardappelziekte werd tien tot vijftien jaar geleden ontdekt in Mexico. Sindsdien klimt het langzaam omhoog in de VS. In de Nieuw-Zeeland speelt zebrachip nu ook, omdat het met een Mexicaanse vracht tomaten is meegekomen.

Zo'n scenario is ook voor Europa waarschijnlijk, stelt Haverkort. "Voor Nederland zouden de gevolgen groot zijn. Ongeveer 3 miljoen ton aardappelen gaat hier uiteindelijk de verwerking in."

Of registreer je om te kunnen reageren.